Kopenhagen

Danska dozvoljava svojim državljanima da ratuju u Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 28.02.2022. 09:12

Danska će dozvoliti svojim državljanima da se pridruže međunarodnim vojnim snagama koje Ukrajina planira da uspostavi kako bi pomogla svojoj vojsci u sukobu sa Rusijom.

Vlada Danske saopštila je da su Danci slobodni da "direktno doprinose" vojnom sukobu Rusije i Ukrajine.

"To je izbor koji svako može da napravi. Ovo važi za sve Ukrajince koji ovdje žive, ali i za druge koji misle da mogu direktno da doprinesu sukobu", izjavila je danski premijer Mete Frederiksen na konferenciji za novinare.

Ona je navela da ne postoji ništa na prvi pogled što bi pravno spriječilo nekoga da ode u Ukrajinu i učestvuje u sukobu na ukrajinskoj strani.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je formiranje ukrajinske međunarodne legije teritorijalne odbrane, koja bi omogućila strancima da se pridruže njenim redovima i bore zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih i snaga Donbasa, podsjeća "Russia Today".

Frederiksenova nije prva koja je podržala tu ideju. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras je, takođe, rekla da će "apsolutno" podržati Britance koji žele da se pridruže vojnoj akciji na strani Ukrajine.

"Podržavam to. Naravno, to je nešto o čemu ljudi mogu sami da donose odluke", navela je Trasova za BBC.