Sa najmanje 50 mjesta

Demokrate zadržale kontrolu u Senatu

  • Izvor: Srna
  • 13.11.2022.09:16

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da se osjeća dobro zbog nastavka svog predsjedničkog mandata poslije izbora 8. novembra, nakon što je Demokratska partija uspjela da zadrži kontrolu u Senatu.

Projekcije NBC-ija pokazale su da demokratska senatorka Ketrin Kortez Masto pobjeđuje na reizborima u Nevadi, što omogućava demokratama da zadrže kontrolu nad Senatom sa najmanje 50 mjesta.

Sa pobjedom Mastove i nakon pobjede demokratskog senatora Marka Kelija na reizboru u Arizoni, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mjesta u Senatu.

Rojters javlja da su republikanci blizu osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, dok se nastavlja prebrojavanje glasova.

Bajden je rekao da se osjeća dobro nakon vijesti u Nevadi i da se raduje svom radu u ostatku mandata, saopšteno je iz Bijele kuće.

Američki predsjednik ističe da na sastanak sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom sada dolazi u jačoj poziciji, dodajući da su obojica uvijek imali direktne razgovore, prenosi RIA Novosti.

Portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer najavila je ranije da će se Bajden i Si sastati sutra na Baliju uoči samita G20 kako bi razgovarali o nizu regionalnih i globalnih pitanja, uključujući održavanje linija komunikacije i upravljanje konkurencijom.