Vatikan

Deset osoba optuženo za pronevjeru, pranje novca i iznude

  • 03.07.2021.14:55

Sudija u Vatikanu naredio je danas suđenje za 10 ljudi, uključujući jednog kardinala, zbog finansijskih malverzacija, pronevjere, pranja novca, iznude i zloupotrebe položaja.

Među optuženima su kardinal Anđelo Beču, bivši šefovi vatikanskih finansija i dva italijanska brokera uključena u kupovinu zgrade u luksuznom dijelu Londona, na ime Vatikana.

Beču, koga je papa Franjo prošle godine otpustio i koji je tokom dvije godine istrage tvrdio da je nevin, najviše je rangirani crkveni velikodostojnik koji se tereti za finansijski kriminal.

Prema propisima Katoličke crkve, papa je lično odobrio odluku sudije da istraži i podigne optužnicu protiv Bečua. Optužnica protiv njega uključuje pronevjeru i zloupotrebu položaja. Jedna državljanka Italije, koja je radila za Bečua, tereti se za pronevjeru.

Italijanski brokeri Đanluiđi Torci i Rafaele Minćone optuženi su za pronevjeru, prevaru i pranje novca. Torci, za kojim je u aprilu izdat nalog za hapšenje, tereti se za iznudu.

Oni su odbacili optužbe.

Na listi optuženih su i četiri kompanije povezane sa pojedinim optuženicima. Od toga, dvije kompanije su u Švajcarskoj, jedna u SAD i jedna u Sloveniji.

Suđenje počinje 27. jula u Vatikanu, saopšteno je danas iz Vatikana.

(Srna)