Si Đinping - Putin

Detalji razgovora predsjednika Rusije i Kine

  • Izvor: novosti.rs
  • 15.12.2021.13:38

Kineski predsjednik Si Đinping danas je, tokom razgovora putem video linka, zahvalio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu što je odolio pokušajima da se napravi razdor između Pekinga i Moskve, a obojica su izrazili zabrinutost zbog formiranja pakta AUKUS.

- Visoko ste kotirali rusko-kineske odnose, nazvavši ih uzorom interakcije između dvije zemlje u 21. veku. Podržali ste Kinu da očuva svoje nacionalne interese i stali čvrsto protiv pokušaja da se izazove razdor između naših zemalja. Izuzetno cijenim vaš rad - rekao je Si, prenio je TASS.

Ruski predsjednik je naznačio doprinos rusko-kineske saradnje stabilnosti u svijetu.

- Bliska saradnja Rusije i Kine, njihove akcije na globalnoj areni, odgovorni zajednički pristup rezoluciji i rješavanju globalnih problema postali su važan stabilišući faktor u međunarodnim odnosima - poručio je Putin.

RIA novosti prenose da je ruski predsjednik obavijestio Sija o razgovoru koji je nedavno imao sa DŽozefom Bajdenom, o pretnji zbog širenja NATO na istok i potrebom za pregovorima o bezbjednosnim garancijama (da se neće širiti dalje na istok), ocijenivši da je taj razgovor bio značajan, kazao je Putinov pomoćnik Juri Ušakov.

- Naš predsjednik je ocijenio da je razgovor (sa Bajdenom) bio informativan i koristan. On je prenio Bajdenu da je situacija povezana sa sve većom prijetnjom ruskim nacionalnim interesima koja stiže od strane i SAD, kao i NATO, koji se konstantno približava ruskim granicama - dodao je Ušakov.

Ruski i kineski lideri su razgovarali i o bezbjednosnom paktu AUKUS (SAD-Velika Britanija-Australija), ocijenivši da taj blok podriva nuklearnu ravnotežu i podiže tenzije u regionu, dodao je Ušakov.

- Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerike u rekonfiguriranju trenutne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu zbog pakta AUKUS. Dvojica lidera su detaljno razgovarala na ovu temu - naglasio je Ušakov.

Si i Putin su prethodno razgovarali 28. juna, na 20. godišnjicu potpisivanja Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine.