London

Dječak čije je zdravstveno stanje pratio svijet: Mali Arči isključen sa aparata, preminuo 2 sata poslije

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 06.08.2022.17:09

Arči Batersbi, koji je pretrpio "razorno" oštećenje mozga, preminuo je nakon što je isključen sa aparata za održavanje u životu.

Njegova majka Holi Dens stajala je ispred bolnice i rekla da je "najponosnija mama na svijetu".

Rekla je da je Arči bio "tako lijep dječak i da se borio do samog kraja".

- Ja sam tako ponosna što sam mu mama - dodala je.

Preminuo je u 12.15 časova, rekla je dječakova majka.

Dvanaestogodišnji dječak je bio u komi otkako ga je majka u aprilu pronašla bez svijesti u njihovom domu u Eseksu.

Ljekari koji su ga liječili u Kraljevskoj londonskoj bolnici vjerovali su da je kod dječaka nastupila moždana smrt i da nastavak održavanja u životu nije u njegovom najboljem interesu.

Vođstvo bolnice je tvrdilo da je Arčijevo stanje previše nestabilno za transfer i da bi njegovo premiještanje vozilom hitne pomoći u drugo okruženje vjerovatno ubrzalo pogoršanje koje porodica želi da izbjegne.

- To bi se moglo dogoditi čak i uz punu opremu za intenzivnu njegu i osoblje na putu - naveli su.

Dječakovi roditelji borili su se protiv odluke bolnice da ga skine sa aparata, pokrenuvši brojne pravne izazove kako bi osigurali nastavak održavanja sina u životu.

Oni su insistirali na tome da mu se ne oduzimaju sredstva za održavanje u životu, rekavši da dječakovo srce još uvijek kuca i da je uhvatio majku za ruku.

U utorak su roditelji izgubili bitku na Vrhovnom sudu za nastavak liječenja.

Kako se Arči povredio?

Arčijeva majka vjeruje da je zadobio oštećenje mozga jer je učestvovao u izazovu na društvenim mrežama, nakon što ga je pronašla onesviješćenog u kući 7. aprila 2022.

Izazov koji je kružio društvenom mrežom Tik Tok poznat je kao "izazov gušenja" i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na društvenim mrežama. Zbog izazova su već preminule osmogodišnja Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnja Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.

Kako je Arči dobio oštećenje mozga?

Izazov dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči učestvovao u ovom smrtonosnom izazovu ili ne, njegova majka vjeruje da jeste, jer ga je pronašla sa omčom oko glave.

Arči se nikada ranije nije onesvijestio, tvrdi njegova majka, a od tada je bio u komi.