Ужас

Дјевојка преминула због декларације на кексу

  • 26.01.2024. 11:54

Балерина Орла Баксендејл, поријеклом из Ланкашира у Енглеској, преминула је у Америци након што је појела кекс на којем је била погрешна декларација.

Двадесетпетогодишња Орла, умрла је од тешког анафилактичког шока након алергијске реакције на кекс од ваниле из америчког супермаркета "Стју Ленардс".

Баксендејл се 2018. преселила у Њујорк како би наставила каријеру плесачице, а колачић је појела на окупљању у Конектикату.

Колачић је садржавао кикирики на који је несретна дјевојка била алергична, а на етикети није било наведено да садржи орашасте плодове.

Соју замијенили кикирикијем

Око 500 пакета колачића који су се продавали између 6. новембра и 31. децембра сада је повучено по налогу америчке администрације за храну и лијекове.


Цеца какву нисте видјели: Стара фотографија запалила интернет

Цеца какву нисте видјели: Стара фотографија запалила интернет

Стју Ленард Џуниор, предсједник и извршни директор малопродаје, рекао је да је њихов добављач "Кукис Јунајтед" промијенио састав колачића, тј. да су сојине орашасте плодове замијенили кикирикијем, а да о томе нису обавијестили супермаркет.

Али, они тврде другачије и сада пребацују лоптицу једни са других.

"Кукис Јунајтед" је у изјави рекао, да су прошлог јула обавијестили "Стју Ленардс" да производ садржи кикирики те да су сви производи који су испоручени били означени у складу с тим. Тврде да је нетачну етикету израдио "Стју Ленарс".

"Орла је заиста била јединствена. Била је прекрасна, блистава, храбра душа која је увек вјеровала да ће остварити своје највеће снове и то је управо оно што је учинила. Плесала је на свом путу широм свијета и живјела пуним плућима сваки дан", рекла је у изјави њена породица.

"Никада се нећемо опоравити од те боли, од тога што нам је одузета тако брзо, на врхунцу живота. Али такође смо тако поносни што је можемо звати својом кћерком и сестром, и што смо имали привилегију дијелити 25 година с таквом невјероватном особом", рекли су.

"Несхватљиво је да алергије могу однијети животе у 2024. години, желимо позвати све да едукују себе и своју околину о анафилаксији, начину кориштења лијекова и раним знаковима упозорења за озбиљне алергијске реакције. Били смо преплављени стотинама порука које су стизале из цијелог свијета, од свих људи који су вољели Орлу. Толико је значила многим људима, са својим очаравајућим талентом и невјероватним саосјећањем за друге", каже породица.


Процвјетаће: Ова четири знака ће до краја зиме блистати на свим пољима

Процвјетаће: Ова четири знака ће до краја зиме блистати на свим пољима

"Истина је да је Орла проживјела више тога у 25 година него већина људи у цијелом животу, заувијек ће живети у нашим срцима", завршили су.

Стручњаци наводе, да се озбиљан алергијске реакције могу јавити и ако се само удахне мирис алергена, па је зато увијек битно читати састав намирница, али и упозорити особље у авиону или ресторану уколико особа има алергију на одређене намирнице. 

Пратите нас и путем Вибера