Због миграната

До љета контроле на граници Словеније са Хрватском

  • Извор: СРНА
  • 19.11.2023. 09:19

Словенија је одлучила да контроле на граници са Хрватском продужи до љета када би смањили број илегалних прелазака, а становништво пограничних подручја истиче да је ова мјера послужила сврси јер је сада миграната мање.

Иако многи нису очекивали такав потез, углавном и због тога што према законима ЕУ чланице Шенгена под посебним околностима могу увести контроле на највише мјесец дана, Словенија се одлучила на треће продужење у трајању од шест мјесеци почевши од 22. децембра.

Словенија је 21. октобра увела граничне контроле на граници с Хрватском због, како је тада објаснио министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар, страха од тероризма.

Словенија продужава контролу на граници са Хрватском још шест мjесеци

Словенија продужава контролу на граници са Хрватском још шест мjесеци

Као разлог за продужетак трајања граничних контрола словеначка полиција је истакла успјех акције, те су навели да су од дана увођења те мјере одвратили већи број држављана трећих земаља од преласка границе и ухапсили неколико кријумчара.

Поклукар је недавно упознао Владу с разлозима за прдужење мјере контроле због терористичке пријетње, која је у Словенији тренутно средња, а када безбједносна ситуација то буде допустила, мјера ће бити укинута.

- Тероризам је пријетња која је врло прикривена. Не знамо када може избити, стога морамо бити опрезни - додао је Поклукар.

Словеначка полиција истиче да је од увођења контрола утврђено 3.709 неовлаштених прелазака границе, и то већина на граници с Хрватском, наводи хрватски портал Индекс.

Финска преломила: Затварају се четири контролна пункта на граници са Русијом

Финска преломила: Затварају се четири контролна пункта на граници са Русијом

Само на подручју Полицијске управе Ново место, у које спадају прелази у околини Загреба, укључујући, с хрватске стране, најпрометнију Брегану, полиција је пронашла и ухапсила 3.307 странаца који су илегално ушли у Словенију.

- Од поновног успостављања граничног надзора на подручју Полицијске управе Ново место пронађено је и ухапшено 28 кријумчара који су превозили 209 странаца који не испуњавају услове за улазак у Словенију. Кријумчари су лишени слободе, а возила су им одузета - навели су из полиције.


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином