Америка

Доналд Трамп открио под којим условом ће подржати Украјину

  • Извор: Б92
  • 13.04.2024. 19:32

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да ће републиканци подржати помоћ Украјини у америчком Конгресу, али само "у облику зајма".

"Што се тиче закона о помоћи Украјини, ми га тренутно разматрамо. Размишљамо да то урадимо у виду зајма, а не само поклона. Настављамо да дајемо поклоне од милијарде и милијарде долара", истакао је Трамп.

Он је додао да су много важнији кораци Европе.

"Треба да дају новац. Морају да нам парирају. Ако то не ураде, бићу веома разочаран", рекао је Трамп након састанка са предсједавајућим Представничког дома Мајком Џонсоном, на којем је разговарано о помоћи Украјини и америчким изборима, преноси "Хил".


Бивши британски генерал: Украјина би могла да буде поражена ове године

Бивши британски генерал: Украјина би могла да буде поражена ове године

Трамп је мјесецима изражавао скептицизам у погледу пружања америчке помоћи Украјини у њеном рату против Русије, тврдећи да подршка Украјини није витални амерички интерес и да Европа треба да пружи највећи дио помоћи.

Његови ставови су утицали на његове савезнике у Конгресу, што је отежавало пролазак помоћи Украјини у Дому који контролишу републиканци. САД су пружиле милијарде долара помоћи Украјини у виду војне и хуманитарне помоћи, али су крајем прошле године остале без средстава које одобрава Конгрес.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је више пута упозоравао да је подршка Украјини у интересу Сједињених Америчких Држава, јер "ако Русија побиједи Украјину, могла би да изврши инвазију на савезницу НАТО што би увукло америчке снаге у шири сукоб".


Познато када почиње употреба јединственог таг уређаја

Познато када почиње употреба јединственог таг уређаја

Сенат је прошлог мјесеца усвојио пакет финансирања националне безбједности вредан 95 милијарди долара, који је укључивао 60 милијарди долара помоћи Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм