Страх због инцидената у Балтику

Драма на сјеверу Европе: Десет држава шаље војску, први пут активиран специјални механизам!

  • 29.11.2023. 22:31

Послије неколико инцидената у сјеверним водама, 10 сјеверноевропских држава које чине ЈЕФ донијеле су одлуку о активирању одбрамбене клаузуле.

Одбрамбена клаузула Здружених експедицијских снага омогућује распоређивање додатних војних средстава за заштиту инфраструктуре у Балтичком мору.

Више поморских и ваздушних капацитета биће распоређено на Балтичком мору како би се помогло у заштити кључне подводне инфраструктуре, наводи се у заједничкој изјави 10 министара одбране, објављено је на сајту британског Министарства одбране.

Предсједник Мексика тражи од парламента дозволу за улазак војника САД-а

Предсједник Мексика тражи од парламента дозволу за улазак војника САД-а

"Ово је први пут да је ЈЕФ активирао обрамбену клаузулу", истиче се у саопштењу и додаје да ће ове активности кренути почетком децембра.

Током 2023. године, ЈЕФ је развио низ опција одговора креираних да одврате и одбран регион од пријетњи и омогуће брз одговор на кризе.

"Ово је моћна порука наше способности и посвећености јачању безбједности критичне подморске инфраструктуре и одвраћању од хибридних пријетњи. Сарадњом кроз ЈЕФ у могућности смо да пронађемо заједничка рјешења за регионалне безбједносне изазове, у складу са визијом ЈЕФ објављеном на Самиту лидера ЈЕФ-а у Шведској 13. октобра", закључује се у саопштењу.

Драма изнад Црвеног мора: Амерички разарач оборио беспилотну летјелицу

Драма изнад Црвеног мора: Амерички разарач оборио беспилотну летјелицу

ЈЕФ  (Joint Expeditionary Force - JEF) је коалиција 10 земаља предвођених Великом Британијом, а укључује Данску, Естонију, Финску, Исланд, Литванију, Летонију, Холандију, Норвешку и Шведску.

"Узимајући у обзир безбједносну ситуацију, око 20 ратних бродова биће распоређено у Балтичком мору, али и у подручјима сјеверног Атлантика како би се боље заштитила кључна подводна инфраструктура", рекао је шведски министар обране Пал Јонсон, преноси Брисел тајмс.

Он је навео да је јачање војне силе потребно како би се суочили с врло озбиљном безбједносном ситуацијом у свијету, а посебно у сусједству.

"Морамо бити способни да изведемо ову врсту операције како бисмо одбранили своју виталну инфраструктуру, али и како бисмо послали сигнал Русији", додао је шведски министар.

Скот Ритер: Крај нуклеарне супериорности САД!

Скот Ритер: Крај нуклеарне супериорности САД!

Земље ЈЕФ-а сагласиле су се у октобру да појачају безбједност на Балтику након затварања финског подморског гасовода због "спољашњег" факторае.

Финска полиција је на крају закључила да је оштећење проузроковало сидро кинеског трговачког брода који се налазио на лицу мјеста.

Овај инцидент је подстакао спекулације након експлозија у септембру 2022. које су пореметиле функционисање два подморска гасовода Сјеверног тока који транспортују руски гас ка Западној Европи, усред ескалације тензија са Москвом због сукоба у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.