Високе мјере безбједности

Други дан предсједничких избора у Русији

  • Извор: РТС
  • 16.03.2024. 11:34

Другог дана предсједничких избора у Русији отворена су бирачка мјеста. За мјесто шефа државе боре се четири кандидата, међу којима је и актуелни предсједник Владимир Путин. Право гласа има 112 милиона грађана. Први пут на предсједничким изборима гласају становници Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области. Гласање траје до сутра уз велике мјере безбједности.

Током првог дана гласања око 35 одсто гласача је искористило своје бирачко право. Према најновијим подацима, који се ажурирају у реалном времену, излазност на предсједничким изборима у Русији је око 36,72 одсто на територији цијеле земље.

Међутим, постоје и рекордери у гласању, па је у појединим окрузима на биралишта већ изашло више од 60 одсто гласача.

У Москви је гласало око 37 одсто бирача, а више од 80 одсто њих је одлучило да не гласа директно на бирачким мјестима, већ да електронски бира свог предсједника.

Језива симулација напада на Русију, 40 милиона мртвих за минут

Језива симулација напада на Русију, 40 милиона мртвих за минут

Први резултати очекују се у понедјељак и то ће бити прелиминарни резултати, с обзиром да се гласа на више начина.

Први пут у историји Руси бирају предсједника три дана, до 17. марта, а 112 милиона бирача може да гласа заокруживањем листића као и раније, електронски од куће, као и електронски на самим биралиштима.

Јуче је забиљежено неколико инцидената. На пет бирачких мјеста је било покушаја да се убаци боја у гласачке кутије, на неколико мјеста је било покушаја паљења бирачких гласачких кутија. За таква дјела руски закони преписују затворске казне до пет година.

Оно што карактерише ове изборе су високе мјере безбједности. Оне су присутне и на самим бирачким мјестима, пролази се више провјера да би могло да се приступи гласању. Разлога за то свакако има, с обзиром на то да је од јутра на снази ваздушна опасност у неколико области.

Колико људи је гласало првог дана избора у Русији

Колико људи је гласало првог дана избора у Русији

Спријечен је и један покушај саботаже на сибирској жељезници. Агенти ФСБ-а привели су једног, како су навели, агента украјинских трупа који је покушао да изврши саботажу.

Велики број акредитованих медија прати ове изборе што из Русије што из иностранства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: