Kanadski ministar spoljnih poslova

Džoli: Potreban konsenzus za prijem Švedske i Finske

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2022. 12:46

Kanadski ministar spoljnih poslova Melani Džoli rekla je danas da bi u NATO trebalo da bude konsenzus za pristup Švedske i Finske, kao i da se taj pristuo ubrza.

- Veoma je važno da imamo konsenzus - izjavila je ona na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe najbogatijih svjetskih zemalja G7 u Vejzenhausu na sjeveru Njemačke.

Nešto ranije zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izjavio je da Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj i ne vidi "realan" razlog da te dvije zemlje uđu u NATO.

On je rekao da će Moskva preduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu blizu ruske granice.

Gruško je podsjetio na ranije saopštenje iz Kremlja u kojem se ističe da će odgovor na moguće širenje Alijanse zavisiti od blizine do koje vojna sredstva NATO-a priđu Rusiji, kao i od vrste infrastrukture koju Alijansa rasporedi.

Finska je tokom sedmice objavila plan za pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će Švedska pratiti njen primjer.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм