Њу Делхи

Екстремно загађење ваздуха затворило школе: Људи се жале на тегобе

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2023. 11:40

У Њу Делхију се јутрос појавила токсична магла, због чега су неке школе затворене на два дана, јер је квалитет ваздуха екстремно опасан у појединим дијеловима главног града Индије, пренио је Ројтерс.

Отровни смог изнад Делхија формира се сваке зиме када хладан, тежак ваздух "зароби" грађевинску прашину, емисију штетних гасова и дим од спаљивања усјева из сусједних савезних држава, због чега се сваке године у то вријеме повећава број респираторних болести у граду од 20 милиона становника.

Становници су се данас жалили на иритацију у очима и гребање у грлу, док је ваздух постао густо сив, а индекс квалитета ваздуха (AQI) скочио је на 480 у неким мјерним станицама у граду.

AQI од нула до 50 се сматра добрим, док квалитет од 400 до 500 погађа и потпуно здравље људе и представља опасност за бројне хроничне пацијенте.


Данас је у Њу Делхију на једној станици AQI био 611, што је један од највише икада забиљежених индекса у свијету.

"Неповољни метеоролошки услови, нагло повећање инцидената на фармама и сјеверозападни вјетрови гурају загађење ка Делхију, што је главни узрок за изненадни пораст AQI“, саопштила је Комисија за квалитет ваздуха у четвртак.

Власти су наредиле да основне и средње школе остану затворене у петак и суботу, док је већина грађевинских радова у региону обустављена.

Осим Њу Делхија, проблеме са великим загађењем имају индијски Мумбаи и Бивади, пакистански Лахор и кинески Хотан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.