Space X

Elon Mask ograničio internet u Ukrajini da bi spriječio treći svjetski rat

  • Извор: Агенције
  • 14.02.2023. 08:31

Elon Mask smatra da je SpaceX-ovo (Starlink) ograničenje ukrajinske vojske na korištenje satelitskog internetskog servisa za kontrolu dronova nužno kako bi se spriječilo da sukob preraste u svjetski rat.

"Starlink je komunikacijska okosnica Ukrajine, posebno na prvim linijama fronta, gdje je gotovo sva ostala internetska povezanost uništena. Ali nećemo omogućiti eskalaciju sukoba koja može dovesti do trećeg svjetskog rata", napisao je Mask na Twitteru odgovarajući na zahtjev bivšeg NASA-inog astronauta da obnovi potpuni pristup internetu za ukrajinske snage.

Američka svemirska kompanija, koju je osnovao Mask, koristi svoju uslugu Starlink kako bi Ukrajini omogućila internet još od samog početka sukoba, jer je ukrajinska infrastruktura teško oštećena ruskim napadima.

Prošle sedmice, direktorica SpaceX-a Gvin Šotvel rekla je da usluga, koju su ukrajinske snage koristile za kontrolu bespilotnih letjelica, "nikada nije trebala biti naoružana", dodajući da je kompanija poduzela korake za suzbijanje njene upotrebe, a da nije navela koje su mjere preduzete.

Vijest je izazvala uzbunu u Ukrajini, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je da kompanije moraju odlučiti jesu li "na strani Ukrajine i prava na slobodu" ili "na strani (Rusije) i njenog "prava da ubija i pljačka teritorije".

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.