Predsjednik Turske

Erdogan nakon sastanka sa Putinom: Moskva nas podržava u borbi protiv terorizma

  • Извор: Sputnjik
  • 06.08.2022. 16:17

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je riječ o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gdje je juče razgovarao sa ruskim predsjednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao da će Putin uvijek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, prenio je Sputnjik.

Erdogan je naveo i da će naredne nedjelje posjetiti mjesto izgradnje nuklearne elektrane "Akuju" i lično se uvjeriti kako teku radovi, a da će potom izvijestiti Putina.

- Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje i dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor - rekao je on.

Erdogan je kazao i da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu "mapu puta" o ekonomskoj saradnji sa namjerom da se obim robne razmjene podigne na 100 milijardi dolara.

- Memorandum o razumjevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’ naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak - kazao je Erdogan.

Turski lider je saopštio da je sa Putinom razgovarao i o korišćenju ruske kartice "Mir" u Turskoj.

- Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, donijeti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica "Mir". Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu, takođe, ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu - istakao je Erdogan.

On je saopštio i da je predložio predsjedniku Rusije da organizuje njegov sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

- Uprkos svim poteškoćama na terenu, ja čvrsto vjerujem u to da će ukrajinska kriza biti riješena za pregovaračkim stolom. Još jednom sam napomenuo predsjedniku Putinu da možemo da organizujemo njegov sastanak sa Zelenskim - istakao je Erdogan.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.