Спектакуларни снимци

Ерупција вулкана на Исланду снимљена из сателита, могла би да траје мјесецима

  • Извор: Телеграф
  • 20.12.2023. 10:09

Ерупција вулкана на Исланду наставила се кроз ноћ на сриједу, али смањеног интензитета и не биљеже се сеизмичке активности. Ерупција је снимљена и из сателита, објавио је Maxar.

Интензитет ерупције је опао од драматичних призора виђених у уторак ујутру, мада магма наставља и даље да куља из вулкана.

Министар спољних послова Исланда Бјарни Бенедиктсон рекао је да су стручњаци упозорили да би ерупција могла да траје мјесецима.

Он је рекао да је ерупција у понедјељак била "много већа" од оних које су виђене посљедњих година, које је описао као "лијепе туристичке ерупције".

"Шта да очекујемо у будућности? Оно што нам говоре јесте да би се ово могло наставити недјељама или чак потенцијално мјесецима", рекао је Бенедиктсон.

Он је рекао да се ерупција догодила на "правом мјесту" и лава није кренула ка оближњем рибарском граду Гриндавик, који је евакуисан у новембру из предострожности.

Међутим, људи нећу моћи ускоро да се врате својим кућама.

"Пратимо шта се дешава и научници нам дају сваког дана нове информације", додао је он.

У међувремену Maxar је објавио фотографије ерупције са сателита.

Исландска метеоролошка служба објавила је овај спектакуларан снимак ерупције из ваздуха, настао из хеликоптера обалске страже. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: