Zbog straha od reakcija

EU nije saglasna u garancijama o članstvu balkanskih država

  • Извор: СРНА
  • 28.09.2021. 18:56

Evropska unija ne može više da bude saglasna da pruži garancije o članstvu pet balkanskih država i samoproglašenog Kosova kojima je obećano mjesto u bloku, zbog straha od uzvratne reakcije članica EU, javila je agencija "Svis info", pozivajući se na interni dokument i izjave četvoro diplomata.

Zastoj u vezi sa deklaracijom za samit EU i lidera balkanskih zemalja planiran za 6. oktobar predstavlja “nisku tačku” u strategiji Unije da primi u blok BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i samoproglašeno Kosovo, a to se podudara i sa nedavnim porastom tenzija na administrativnom prelazu između centralne Srbije i Kosmeta. Planirano je da se na samitu potvrdi jednostrana podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Agencija navodi da zemlje EU neće otkriti svoje stavove, ali da je poznato da se sjevernije zemlje plaše istog scenarija kakav je bio sa ubrzanim učlanjivanjem Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše kontrolisanih migracija radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je dovelo do toga da se mnogi Britanci okrenu protiv EU.

“Svis info” podsjeća da se Bugarska protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije Uniji zbog spora u vezi sa jezikom, a Kina i Rusija pojačavaju ulaganje i uticaj na Balkanu, podsjeća “Svis info”.

Agencija napominje da i EU indirektno pojačava tenzije u regionu.

“Svis info” podsjeća na povećavanje prisustva NATO-a na Kosovu blizu prelaza Jarinje, gdje Srbi mirno protestuju zbog obaveze da skidaju registarske tablice Srbije sa vozila i kupuju privremene oznake samoproglašenog Kosova.

Neimenovani diplomata smatra da pogoršanje situacije na Balkanu proizilazi iz gubitka interesa za region u prijestonicama članica EU.