Покварили им планове

ЕУ реаговала: Мета хоће претплату за Фејсбук и Инстаграм

  • Извор: Курир
  • 19.04.2024. 18:17

Мета је претходно покушавала да оправда прикупљање података корисника у ЕУ различитим правним оправдањима

Мета је прошле године увела претплате у покушају да се избори са посљедицама пресудне одлуке ЕУ из јула, која је закључила да Мета нема правну основу за праћење својих корисника без њиховог изричитог пристанка. Међутим, заступници за приватност су брзо изразили незадовољство, тврдећи да пристанак који се добија уз опцију плаћања није прави пристанак.

Дjевојка узјахала ајкулу па се покајала: Осјетила сам крв на незгодном мјесту

Дjевојка узјахала ајкулу па се покајала: Осјетила сам крв на незгодном мјесту

Међутим, како је Политико објавио, Одбор за заштиту података ЕУ (EDPB) одбацио модел "плати или прихвати" који је Мета предложила. ЕДПБ је истакао да платформе морају пружити стварни избор корисницима када користе моделе засноване на пристанку или плаћању.

Предсједница ЕДПБ-а, Ану Талус, нагласила је потребу за правим избором, истичући да већина корисника пристаје на обраду података не разумијевајући пуно значење својих одлука. Макс Шремс, аустријски активиста и правник, рекао је да "Мета нема више опција" и да мора омогући корисницима прави избор за персонализовано оглашавање, без праћења корисника који јасно не кажу "да".

Љубавни хороскоп за мај 2024.

Љубавни хороскоп за мај 2024.

Мета је претходно покушавала да оправда прикупљање података корисника у ЕУ различитим правним оправдањима од ступања на снагу Опште уредбе о заштити података (ГДПР) 2018. године, али су сва та оправдања одбијена од стране регулатора као неприхватљива.

Осим тога, у другим вијестима о регулативама у ЕУ, Епл је у својој најновијој бета верзији иОС-а омогућио корисницима у ЕУ да директно преузимају апликације са сајтова програмера, а не само преко Еп Стора, у складу са новим Законом о дигиталним тржиштима.

Ванредно обавјештење у Елити! Мијења се даљи ток такмичења?

Ванредно обавјештење у Елити! Мијења се даљи ток такмичења?

И на крају, Европска комисија је изразила забринутост због тога што је ТикТок у Француској и Шпанији лансирао нову апликацију "ТикТок Лите" без претходне процјене ризика која је законски обавезна, посебно у погледу утицаја на ментално здравље младих и потенцијалну стимулацију зависничког понашања. ТикТок сада има само један дан да достави ту процјену ризика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.