Покварили им планове

ЕУ реаговала: Мета хоће претплату за Фејсбук и Инстаграм

 • Извор: Курир
 • 19.04.2024. 18:17

Мета је претходно покушавала да оправда прикупљање података корисника у ЕУ различитим правним оправдањима

Мета је прошле године увела претплате у покушају да се избори са посљедицама пресудне одлуке ЕУ из јула, која је закључила да Мета нема правну основу за праћење својих корисника без њиховог изричитог пристанка. Међутим, заступници за приватност су брзо изразили незадовољство, тврдећи да пристанак који се добија уз опцију плаћања није прави пристанак.

Дjевојка узјахала ајкулу па се покајала: Осјетила сам крв на незгодном мјесту

Дjевојка узјахала ајкулу па се покајала: Осјетила сам крв на незгодном мјесту

Међутим, како је Политико објавио, Одбор за заштиту података ЕУ (EDPB) одбацио модел "плати или прихвати" који је Мета предложила. ЕДПБ је истакао да платформе морају пружити стварни избор корисницима када користе моделе засноване на пристанку или плаћању.

Предсједница ЕДПБ-а, Ану Талус, нагласила је потребу за правим избором, истичући да већина корисника пристаје на обраду података не разумијевајући пуно значење својих одлука. Макс Шремс, аустријски активиста и правник, рекао је да "Мета нема више опција" и да мора омогући корисницима прави избор за персонализовано оглашавање, без праћења корисника који јасно не кажу "да".

Љубавни хороскоп за мај 2024.

Љубавни хороскоп за мај 2024.

Мета је претходно покушавала да оправда прикупљање података корисника у ЕУ различитим правним оправдањима од ступања на снагу Опште уредбе о заштити података (ГДПР) 2018. године, али су сва та оправдања одбијена од стране регулатора као неприхватљива.

Осим тога, у другим вијестима о регулативама у ЕУ, Епл је у својој најновијој бета верзији иОС-а омогућио корисницима у ЕУ да директно преузимају апликације са сајтова програмера, а не само преко Еп Стора, у складу са новим Законом о дигиталним тржиштима.

Ванредно обавјештење у Елити! Мијења се даљи ток такмичења?

Ванредно обавјештење у Елити! Мијења се даљи ток такмичења?

И на крају, Европска комисија је изразила забринутост због тога што је ТикТок у Француској и Шпанији лансирао нову апликацију "ТикТок Лите" без претходне процјене ризика која је законски обавезна, посебно у погледу утицаја на ментално здравље младих и потенцијалну стимулацију зависничког понашања. ТикТок сада има само један дан да достави ту процјену ризика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.