Poštuju tri pravila

Kako u Japanu prave zgrade otporne na zemljotres

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2023. 08:02

Jedanaestog marta 2011. godine Japan je pogodio potres magnitude 9,1 stepen po Rihteru, najsnažniji potres zabilježen u toj zemlji.

Potres je izazvao cunami s valovima visine i do desetak spratova. Trajao je nekoliko minuta.

Šteta koju je cunami prouzrokovao na reaktorima u nuklearnim elektranama u Fukušimi, rezultirala je najvećom svjetskom nuklearnom krizom u novijoj istoriji.

Međutim, Japan tada nije zadesila sudbina Turske.

Tamošnje zgrade, otporne su na zemljotres.

Poštuju 3 pravila:

Taišin: Ovo je minimalni zahtjev za građevine otporne na zemljotres u Japanu i nalaže da grede, stubovi i zidovi budu minimalne debljine koje mogu da se nose sa podrhtavanjem.

Seišin: Sljedeći nivo se preporučuje za visoke zgrade i u njemu se koriste amortizeri koji apsorbuju veliki dio energije zemljotresa. U suštini, slojevi debelih gumenih mapa se postavljaju na tlo ispod temelja, čime se apsorbuju potresi.

Menšin: Ovo je najnapredniji oblik zgrada otpornih na zemljotrese u Japanu, a takođe i najskuplji. Sama građevinska konstrukcija je izolovana od tla slojevima olova, čelika i gume koji se kreću nezavisno od zemlje ispod. To znači da se sama zgrada veoma malo "ljulja" - čak i tokom najtežih zemljotresa.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.