Pisanje američkih medija

Evo zašto SAD i NATO treba da se plaše sistema S-400

  • 20.06.2019.11:29

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO bi trebalo da se plaše protivvazdušnih raketnih sistema S-400, zbog mogućnosti njihove upotrebe u svojstvu sredstava za borbu u ekonomskom ratu, piše "National interest".

Kako se navodi, sistem S-400 ima niz strateških prednosti. Prva prednost je profit od prodaje protivvazdušnih sistema. Među već postojećim i potencijalnim kupcima su Indija, Kina, Turska, Saudijska Arabija i Katar. List piše da to doprinosi diversifikaciji ekonomije i stvara bazu za modernizaciju naoružanja.

Druga pogodnost koju list navodi, jesu prestiž i globalni status Rusije kao proizvođača naprednih sistema naoružanja.

Prednost za Rusiju je i uspostavljanje i razvijanje odnosa sa zemljama koje kupuju sisteme S-400, jer je potrebno obučiti pripadnike vojske da upravljaju sistemom, kao i da vrše servisiranje.

List ističe i mogućnost korišćenja sistema protivvazdušne odbrane u "hibridnom ratu".

Prema pisanju "National Interesta", prodaja sistema S-400 Turskoj već je dovela do podjele unutar NATO. Ako dogovor između Rusije i Turske bude do kraja realizovan, Moskva će razmjestiti svoje sisteme sa moćnim radiolokacionim stanicama na teritoriji NATO.

Zaključuje se da Vašington ne prijeti bez razloga Ankari sankcijama i isključenjem iz programa F-35 zbog kupovine ruskog oružja. Turske vlasti su naglasile da neće odustati od kupovine S-400.

(Sputnjik)