Trgovci pesimistični

Evro malo iznad pariteta prema dolaru

  • Izvor: Tanjug
  • 13.07.2022.09:31

Evro oscilira danas neznatno iznad pariteta prema dolaru uoči podataka o inflaciji u SAD, a trgovci su oprezni iz straha da bi visok pokazatelj američkih potrošačkih cijena mogao da gurne jedinstvenu valutu na višedecenijski najniži nivo.

Dolar je ojačao na azijskom trgovanju, nakon povećanja referentne kamate za 50 baznih poena na Novom Zelandu i u Јužnoj Koreji, što je bilo očekivano, ali nije pružilo veliku podršku ni novozelandskom dolaru ni južnokorejskom vonu.

Evro je skliznuo jutros na 1,0036 dolara, izvještava Rojters.

Od početka godine je pao za skoro 12 posto, pri čemu se juče spustio na 20-godišnji minimum, pošto je rat u Ukrajini izazvao energetsku krizu koja je ugrozila izglede privrednog rasta Evrope. Јedinstvena valuta se spustila u utorak na samo 1,00005 dolara na najšire korišćenoj platformi za brokerske usluge Elektronik Brouking Servisiz, a tokom noći je dotakla nivo od 1,0 dolara na Rojtersovom dilovanju.

Analitičari kažu da bi evro mogao dodatno da padne ako skok inflacije u SAD navede investitore da se klade na visoko povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Ekonomisti predviđaju da će američka inflacija za jun iznositi 8,8 posto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 40 godina, što će vjerovatno pojačati očekivanja vezana za agresivnije podizanje kamatnih stopa i pomoći dolaru.

Evro je prošlog mjeseca pao ispod pariteta prema švajcarskom franku, a koketira i s padom ispod 200-dnevnog pokretnog prosjeka u odnosu na britansku funtu.

Slabljenje evra i jena podstaklo je dolarski indeks, koji je ove nedjelje dostigao 20-godišnji maksimum od 108,560 poena, a jutros se na azijskom trgovanju kretao oko 108,13 poena.

Јapanski jen je ove godine doživio debakl, jer se Banka Јapana drži svoje ultra lake monetarne politike za razliku od pooštravanja koje sprovode skoro sve druge centralne banke. Јen je ostao danas pod pritiskom i trguje se na nivou od 137,055 jena za dolar, nakon što je u ponedjeljak potonuo na 137,75 jena, na najniži nivo od 1998.

Funta je takođe oslabila usljed jačanja dolara, a analitičari smatraju da je na silaznom putu nakon ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona prošle nedelje. Prema posljednjim podacima, trgovala se za 1,19025 dolara, a izvještaj o bruto domaćem proizvodu koji treba da bude objavljen danavidi se kao sljedeća velika prepreka jačanju funte. Trgovci predviđaju da je britanski BDP u maju zabilježio nulti rast.

Tagovi: