Залихе природног гаса

Европа се заштитила од високих цијена?

  • Извор: Б92
  • 17.10.2023. 21:29

Залихе природног гаса у Европи у понедјељак су достигле највиши ниво у историји, и на тај начин штите европске земље од високих цијена из прошле године.

Европске нације, које користе око 400 милијарди кубних метара гаса годишње, имају капацитет складишта природног гаса од 110 милијарди кубних метара.

Прије руско-украјинског сукоба, 40 одсто природног гаса који се троши у земљама ЕУ долазило је из Русије. Међутим, са избијањем сукоба, извоз руског природног гаса у ЕУ значајно је опао.

Двоје мртвих у тешком судару аута и комбија

Двоје мртвих у тешком судару аута и комбија

Земље ЕУ су развиле законске оквире који обавезују пуњење подземних складишта природног гаса прије зимских мјесеци због сукоба између Русије и Украјине.

Осамнаест од 27 земаља чланица ЕУ има складишта природног гаса. Њемачка, доминантна европска економија, има највећи капацитет складишта гаса, који износи 25,1 милијарду кубних метара.

Сестра настрадалог Давида из Бањалуке објавила дирљиву молбу

Сестра настрадалог Давида из Бањалуке објавила дирљиву молбу

Затим слиједе Италија са 20,2 милијарде кубних метара, Холандија са 14,7 милијарди кубних метара, Француска са 13,2 милијарде кубних метара, Аустрија са 9,8 милијарди кубних метара и Мађарска са 6,9 милијарди кубних метара.

Постоје и одређени капацитети за складиштење природног гаса у Белгији, Бугарској, Чешкој Републици, Данској, Шпанији, Хрватској, Пољској и Румунији.

Хамас: Мртав је

Хамас: Мртав је

Тренутно су Румунија и Шпанија достигле пун капацитет складиштења, док су Португал и Пољска достигле 99 одсто, а Словачка, Њемачка и Чешка имају капацитет од 98 процената.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм