Marija Zaharova

"Evropska unija je spremna da žrtvuje bezbjednost Zapadnog Balkana"

  • Извор: Спутник Србија
  • 28.08.2023. 21:13

Brisel je spreman da žrtvuje bezbjednost Zapadnog Balkana zarad konfrontacije sa Moskvom, EU ne vodi računa o stvarnim problemima zemalja regiona, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Evropska unija ne uzima u obzir stvarne probleme i želje Zapadnog Balkana. U cilju daljeg suprotstavljanja našoj zemlji, članice EU spremne su da žrtvuju stvarne interese razvoja i bezbjednosti zemalja Zapadnog Balkana, kršeći jedan od osnovnih principa Povelje UN u pogledu poštovanja suvereniteta i prava na samostalan razvoj - rekla je ona u odgovoru na pitanje časopisa Međunarodni život.

Poslije sastanka lidera država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji je održan dan ranije, Zaharova je napomenula da je ukrajinska tema vještački stavljena "na vrh" događaja.

Zaharova: Makronove izjave pokazuju početak triježnjenja Zapada

Zaharova: Makronove izjave pokazuju početak triježnjenja Zapada

- Političkim i ekonomskim pritiskom i ucjenama, članice EU pokušavaju da privuku zemlje Zapadnog Balkana na njihovu agresivnu liniju protiv Rusije. Da se natjeraju da se aktivno uključe u pružanje pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, da podrže njegove ultimativne i apsolutno neodržive zahtjeve iz potpuno apsurdne "formule mira" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Zato je ukrajinska tema vještački stavljena "u prvi plan" na samitu u Atini - rekla je ona.

Zaharova je rekla da su obećanja zemljama regiona o "svijetloj budućnosti", koja EU daje u zamjenu za podršku antiruskom kursu, manifestacija "ideologizovanog, blokovskog mišljenja" koje ne doprinosi povratku mira i bezbjednosti na evropskom kontinentu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина