САД

Европске дипломате покушавају успоставити контакт с Трамповим савезницима

  • Извор: Кликс
  • 12.04.2024. 08:49

Европске дипломате у Вашингтону свим силама покушавају успоставити контакте са савезницима бившег републиканског предсједника Доналда Трампа, који се жели вратити у Бијелу кућу након предсједничких избора у новембру.

Си-ен-ен је то објавио позивајући се на добро обавијештене изворе.

Према њиховим ријечима, ситуација је другачија од 2016. године, када није било сличних настојања дипломата да успоставе контакт с Трамповим тимом, јер су многи погрешно очекивали да ће републиканца на изборима поразити Хилари Клинтон.

Напори да се заштити НАТО и осигура подршка Украјини

Према Си-ен-ена, састанци између Трампових савезника и европских дипломата одржавају се у приватним клубовима, хотелима, амбасадама и сједиштима тинк танкова. Дипломати доводе у питање Трампове намјере и кадрове у његовом сљедећем кабинету ако побиједи на изборима.

Ово је Трампов план за окончање сукоба у Украјини?

Ово је Трампов план за окончање сукоба у Украјини?

С тим у вези, настојање да се заштити Сјеверноатлантски савез (НАТО) и осигура да Украјина не изгуби подршку у рату с Русијом заузима значајно мјесто у размишљањима дипломата.

Преокрет у односу на 2016. годину

Понашање дипломата прије предсједничких избора у новембру у контрасту с раздобљем прије избора 2016., када је већина дипломата очекивала побједу Клинтон и нису се превише трудили повезати с Трамповим савезницима. Али сада су, према Си-ен-ену, научили лекцију.

Камерон код Трампа на Флориди тражи новац за Украјину

Камерон код Трампа на Флориди тражи новац за Украјину

"Нисмо толико нервозни јер знамо да се с Трампом првенствено ради о односима", рекао је један од европских дипломата који је у Вашингтону радио још за вријеме Трампове администрације. Додао је како је с Трампом потребно успоставити контакт од самог почетка.

Није јасно колико неки од тих контаката имају утицај на Трампа и његову кампању, али Си-ен-енови извори кажу да дипломати обилазе републиканске тинк-танкове и договарају састанке с бившим члановима Трампове владе како би добили барем д‌јеломичан увид.

Британски министар вањских послова и бивши премијер Дејвид Камерон вечерао је с Трампом у његовој резиденцији на Флориди у понед‌јељак прије посјете Вашингтону. Портпарол британске владе описао је то као стандардну ​​праксу када министри преговарају с опозиционим кандидатима из савезничких земаља.

Трамп очекује да ће на донаторској вечери прикупити 43 милиона долара

Трамп очекује да ће на донаторској вечери прикупити 43 милиона долара

Састанак је, према Си-ен-еновим изворима, Трамповој кампањи предложила британска влада. Према Трамповој кампањи, теме заједничког разговора биле су издвајања за одбрану у НАТО-у, надолазећи избори у САД-у и Британији те "крај убијања у Украјини".

Камерон је одбио разрадити детаље састанка, али је рекао новинарима да је страствено објаснио свима с којима је разговарао да је подршка Украјини "улагање у америчку сигурност" и "добра за америчка радна мјеста".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм