Virus korona

Fajzer će kao dio istraživanja vakcinisati cijeli grad u Brazilu

  • Izvor: klix.ba
  • 11.10.2021.07:58

Oko 98 odsto stanovnika grada Toleda u Brazilu primilo je prvu dozu vakcine, a uglavnom je riječ o fajzeru. Sada ova kompanija planira u potpunosti vakcinisati svakog ko ima više od 12 godina kako bi utvrdila njenu sigurnost i efikasnost.

Fajzer će sarađivati sa lokalnim zdravstvenim radnicima, bolnicama i univerzitetom kako bi nadzirao prenos virusa korona nakon što se čitava nacija vakciniše. Istraživanje će pratiti ispitanike u narednih godinu dana jer se želi saznati koliko traje zaštita koju pruža vakcina protiv starih, ali i novih sojeva.

"Vjerujemo u nauku i izražavamo žaljenje zbog gotovo 600.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih infekcijom koronavirusom u Brazilu", izjavio je gradonačelnik Toleda Beto Luniti.

U gradu Serana na jugoistoku Brazila nedavno je izvršen masovni eksperiment u kojem je vakcinisana gotovo svaka odrasla osoba (njih 45.000). Korištena je Sinovak vakcina. Zabilježen je ogroman uspjeh jer je došlo do pada novih slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro je ranije izrazio skeptičnost po pitanju djelovanja vakcina. Mnogi Brazilci su protesvovali zato što je vlada sporo nabavljala vakcine i korupcijskog skandala oko načina njihovog nabavljanja.