Prirodni vremenski događaj

Faza zagrijavanja planete El Ninjo je počela: Pripremite se na nesnošljive vrućine naredne godine

  • Извор: Кликс
  • 09.06.2023. 07:48

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, vjerovatno dodajući tako toplinu planeti koja se već zagrijava zbog klimatskih promjena.

Američki naučnici potvrdili su da je El Ninjo počeo. Događaj će vjerovatno trajati do sljedećeg proljeća, nakon čega će se njegovi uticaji povući.

Stručnjaci kažu da će 2024. zbog toga vjerovatno biti najtoplija godina na svijetu, a uticaj će se osjetiti na cijeloj zemaljskoj kugli.

"Novi rekord globalne temperature sljedeće godine je definitivno vjerovatan. Zavisi koliko će El Ninjo biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.", rekao je Adam Skaife, šef dugoročnih prognoza u kompaniji UK Met Office.

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu ponovo eruptirao

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu ponovo eruptirao

Strahuju da će El Ninjo pomoći da se svijet pomakne preko ključne prekretnice zagrijavanja od 1,5 C. To će takođe uticati i na vrijeme u svijetu, potencijalno će donijeti sušu Australiji, više kiše na jugu SAD-a i oslabiti indijski monsun.

Mjesecima, istraživači su bili sve sigurniji da će se događaj El Nino pojaviti u Tihom okeanu.

"Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko mjeseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta", rekao je Adam Scaife, šef dugoročnih predviđanja u kompaniji UK Met Office.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gdje na Zemlji.

Očekuje se da će dim od šumskih požara u Kanadi stići do Norveške

Očekuje se da će dim od šumskih požara u Kanadi stići do Norveške

El Ninjo južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Ninjo, događa se svake dvije do sedam godina i vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko okeana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju u svijetu, obično se dešavaju godinu dana nakon snažnog El Ninjo događaja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: