Стручњак за тероризам

Галијашевић за АТВ: Терористички напад у Москви има потпис САД

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 20:12
  • 24.03.2024. 08:19

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић рекао је да терористички напад који се догодио у концертној дворани у Москви има потпис државе која је тероризам учинила својим војно-политичким ресурсом а то су, каже, САД.

"Ако анализирате начин како су настајале глобалне терористичке организације видјећете да су то радили Американци. Ми смо увијек говорили да је мрежа муџахедина у БиХ формирана од авганистанских ветерана, заборављајући да су то амерички ветерани у Авганистану", рекао је Галијашевић у нашем специјалу поводом напада који се десио у Москви.

Како је рекао, и овај догађај има исти потпис.

"Сви терористички напади који су се дешавали у посљедње двије године у свијету дешавали су се на украјинско-руском фронту или у вези са њим - рушење Сјеверног тога два, убиство Дарије Дугине и тако даље", рекао је Галијашевић.

Коментаришући наводе да су за напад осумњичени Таџици Галијашевић наглашава да су они били језгро америчке војске у Авганистану.

"Они чине 27 одсто становништва Авганистана“, рекао је.

Галијашевић додаје да нема сумње да је украјинска служба учествовала у оперативном смислу у одређеним фазама терористичког напада у Москви. 

"Али ови људи у амерички војници, они су се кретали као војници, покривали су подручја и излазе као војници, евакуисани су као војници и покушали су побјећи ка Украјини. Јасно је да је овај напад у вези са Украјином и са украјинским службама. Ово је сложена обавјештајно-безбједносна и војна операција, она подразумијева планирање, припрему, избор извршилаца, мете, логистику, финансије, евакуацију“, рекао је Галијашевић и додао да су терористи дошли споља.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је у нашем специјалу поводом терористичког напада који се десио у Москви да овај термин није случајно изабран.

"Код оваквих операција се много раније планирају датуми када ће бити извршени. Сви су очекивали и безбједносне службе су биле на највише степену опреза у вријеме избора и знало се да ће ниво опреза након избора да се обори и тај тренутак је изабран - послије избора, када је било јасно да су избори прошли добро и безбједно“, рекао је Галијашевић.

Галијашевић је напоменуо да тероризам, поред тога што представља војну и специјалну операцију, је увијек и политичка конструкција.

"Морамо знати шта би крајњи организатори могли добити оваквом акцијом - да ли је циљ само застрашивање или нешто друго“, навео је Галијашевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.