Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova

Galuzin: NATO pravi scenarije za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije

  • Извор: Sputnjik
  • 10.08.2023. 09:35

Sjevernoatlantska alijansa razrađuje scenarije za upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

- U NATO postoji praksa takozvanih zajedničkih nuklearnih misija. To znači da nenuklearne države-članice alijanse učestvuju u vojnom planiranju upotrebom nuklearnog oružja, dok se njihovi stručnjaci obučavaju za rukovanje američkim nuklearnim bojevim glavama. Štaviše, scenariji njegove upotrebe protiv našu zemlju - rekao je on.

Galuzin je podsjetio da od Hladnog rata SAD, bez ikakvih realnih prijetnji, drže svoje nuklearno oružje na teritoriji nenuklearnih država-članica NATO.

Ruska strana je više puta naglašavala da to "negativno utiče na situaciju u oblasti međunarodne i evropske bezbjednosti", dodao je Galuzin.

U tom kontekstu, kako je primjetio Galuzin, bilo kakvi dodatni koraci NATO-a u vezi sa legitimnim akcijama za jačanje bezbjednosti Rusije i Unije "izgledaju nerazumni" i "dovešće samo do daljeg rasta eskalacije, uključujući povećanje nuklearnih rizika".

- Nadamo se da Vašington i prestonice zapadne Evrope to razumiju. Raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji je odgovor na povećanje prijetnji sa Zapada našoj zemlji i Saveznoj državi. Ovaj korak je u potpunosti dosljedan sa svim normama međunarodnog prava i ne protivrječi međunarodnim obavezama Rusije i Bjelorusije - dodao je on.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)