Milijarder

Gejts: Vještačka inteligencija će promijeniti čovječanstvo

  • Извор: Новости.рс
  • 03.02.2023. 16:50

Milijarder Bil Gejts rekao je da bi radije trošio na vakcine nego putovao na Mars, jer smatra da to nije dobar način trošenja novca.

- Zapravo je prilično skupo otići na Mars. Možete kupiti vakcine protiv boginja i spasiti živote za 1.000 dolara po osobi. I to nas na neki način prizemljuje i govori nam da ne idemo na Mars - rekao je Gejts za BBC.

Osnivač Spejs eksa Elon Mask rekao je da želi da se preseli na Mars, dok se osnivač Amazona Džef Bezos pridružio "svemirskoj trci". Maskova kompanija za raketna putovanja, postavila je kao krajnji cilj slanje letova s posadom na Mars i naseljavanje te planete.

Osnivač Amazona Bezos na čelu je vazduhoplovne kompanije i obavio je kratko putovanje u svemir 2021. godine, dok je britanski tajkun Ričard Branson takođe stigao do ivice svemira na svom raketnom avionu Virdžin galaktik.

Gejts, suosnivač Majkrosofta, vjeruje da će vještačka inteligencija prilično dramatično transformisati čovječanstvo: "Pomoći će nam da istražimo medicinska i naučna pitanja. Ne radi se samo o robotima, to pomaže i čitanju i pisanju. Zapravo, tu je postignut veći napredak nego kod robota. Oboje će nam dati puno veću produktivnost".

Gejts je iznenađen što je postao meta teorija zavjere tolom pandemije kovida-19.

- Nisam to očekivao - rekao je, misleći na sugestije da je profitirao od virusa ili ga je sam pokrenuo. - Tokom pandemije bilo je nekoliko desetina miliona poruka da sam je namjerno izazvao ili da tako pratim ljude. Istina je da se bavim vakcinama, ali bavim se time kako bih spasio živote. Ove su poruke na neki način to preokrenule - rekao je Gejts za BBC.

On je veći dio svog života bio najbogatija osoba na svijetu, dao je desetine milijardi dolara u filantropske svrhe, često usmjerene na globalno zdravlje, posebno djece. Sada vrijeme provodi baveći se klimatskim promjenama i iskorenjivanjem pothranjenosti i bolesti poput dječje paralize i malarije.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)