Evropski kapital se preliva preko okeana

"Geopolitika": Amerikanci izuzetno profitiraju od rata i sankcija

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2022. 12:44

SAD višestruko profitiraju dok traje rat u Ukrajini i dok EU uvodi sankcije Rusije - tako je američka vojna industrija u rapidnom usponu, a evropski kapital se preliva preko okeana, navodi "Geopolitika".

Dok se SAD reindustrijaliziju, najmoćnije evropske države i EU u cjelini su pred deindustrijalizacijom.

Prema SAD se "odlijevaju" investicije iz takozvane "zelene industrije" na kojima je EU namjeravala da gradi budućnost svoje ekonomije - ističe se u analitičkom komentaru.

Evropska poslovna zajednica upozorava na početak pravog industrijskog stampeda iz Evrope prema SAD.

Proces je ubrzan nakon rata u Ukrajini i uvođenja evropskih i zapadnih sankcija Rusiji, a posebno od avgusta ove godine, kada je američka administracija donijela Zakon o smanjenju inflacije.

Tim zakonom su osigurane stotine milijardi dolara podsticaja za proizvođače iz SAD i za industriju koja poslove obavlja na američkoj teritoriji.

Samo za razvoj "zelene industrije" i dekarbonizaciju navedeni zakon osigurava oko 400 milijardi dolara.

U isto vrijeme, SAD su donijele i propise kojima se onemogućava "odliv" visoke tehnologije iz SAD prema Kini i drugim globalnim konkurentima, pa je tako podstaknuo "doseljavanje" tehnološki napredne industrije u SAD i otvaranje novih radnih mjesta.

U SAD su doneseni propisi kojima se podržava domaća, američka industrija.

Takođe, u SAD je donesen Zakon o infrastrukturnim ulaganjima i zapošljavanju vrijedan 1,2 biliona dolara. On osigurava finansiranje i podstiče obnovu i proširenje infrastrukture - mostova, puteva, luka, kao i masovnu izgradnju stanica za punjenje električnih vozila.

Američki programi obnove domaće industrije vrijedni stotine milijardi dolara najbolnije udaraju evropsku industriju upravo na sektoru razvoja "zelene tehnologije", koja bi, prema planovima Njemačke i ostalih najmoćnijih država EU, u budućnosti trebala postati osnova evropske ekonomije.

Na posrednom američkom udaru našli su se ključni industrijski sektori u EU - napominje "Geopolitika".

Američka vlada subvencioniše i kupovinu električnih automobila sa 7.500 dolara po "primjerku". Subvencionišu se samo automobili proizvedeni u SAD, a to se odnosi i na komponente i baterije koje se koriste u tim automobilima, jer i one moraju biti proizvedene u SAD.

Kako bi mogle imati koristi od američkih državnih investicionih programa, firme iz Evrope i Azije počele su da šire poslovanje u SAD izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta ili proširenjem postojećih.

Nazire se veliko prebacivanje značajnih segmenata proizvodnih struktura iz Evrope u SAD.

U pitanje dolaze i ulaganja u evropsku autoindustriju, prije svega NJemačku, pa tako kasne projekti izgradnje tvornice baterija "Nortvolt" i proširenje fabrike "Tesla" u blizini Berlina, jer firme daju prioritet svojim aktivnostima u SAD.

SAD imaju dvostruku korist od visokih cijena energije u Evropi.

S jedne strane, energetski intenzivne industrije preseljavaju se u SAD, a s druge strane, Amerikanci profitiraju prodajom ogromnih količina tećnog gasa Evropi koji je sada u odnosu na periodi prije rata u Ujrajini četiri puta skuplji.

Količina američkog gasa koji je od januara ove godine isporučen Evropi u obliku tečnog gasa povećana je na gotovo 40 milijardi kubinih metara.

I na tom području američka industrija cvjeta zbog problema u Evropi.

Evropska politika je i po ovom pitanju podijeljena - Francuska poziva na odlučne protivmjere, a Berlin "smiruje igru" i pokušava pregovorima sa SAD razriješiti ekonomsko nadmetanje koje su SAD nametnule evropskoj ekonomiji.

Posjet francuskog predsjednika Emanuela Makrona Vašingtonu, uprkos njegovom žustrom nastupu prema američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu u kojem nisu izostale poruke tipa "dok vi profitirate, mi gubimo" po svemu sudeći nije urodio nikakvim konkretnim rezultatima.

Potvrđuje se stara istina da veliki ratovi u Evropi razvijaju američku industriju i podstiču unosne poslove te bijeg kapitala u SAD - zaključuje "Geoplitika".


(Foto: Freepik.com)

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок