Жртве бијесне

Гинеколог оптужен за сексуално злостављање студенткиња нађен мртав

  • 06.10.2023. 16:59

Доктор Џорџ Тиндал, дугогодишњи гинеколог Универзитета јужне Kалифорније (УСЦ), чије је наводно сексуално понашање према генерацији бивших студената потресло универзитет и резултирало нагодбама од 1,1 милијарду долара, што је највећа таква исплата у историји високог образовања, пронађен је мртав у сриједу у свом дому у Лос Анђелесу, јавља "Лос Анџелел Тајмс".

Тиндала (76) је у кревету у његовом стану у Вестлејку пронашла пријатељица која није могла да га контактира телефоном, рекао је његов адвокат Леонард Левин.

Листате по телефону док сте у тоалету: Пријете вам бројни проблеми

Листате по телефону док сте у тоалету: Пријете вам бројни проблеми

Полиција која је обавила увуђај констатовала је да је смрт наступила природним путем. Обдукција неће бити обављена, рекао је медицински истражитељ за "Ел-Еј Тајмс".

Тиндал је у тренутку смрти био на слободи уз кауцију од 1,3 милиона долара. Предвиђено му је суђење сљедеће године у Вишем суду округа Лос Анђелес за сексуалне злочине који проистичу из његовог третмана са 16 бивших пацијенткиња, подгрупом стотина жена које су га оптужиле за непримјерено додиривање, узнемиравање и друге недоличне поступке током боравка у здравственом центру у кампусу од касних 1980-их до 2016. године.

"Жељела сам да га видим осуђеног"

"Врло снажно осјећам да је правда ускраћена за све нас", рекла је Одри Нафзигер, тужилац за сексуалне злочине у округу Вентура која је оптужила Тиндала да ју је неприкладно додиривао и фотографисао њене гениталије док је била студент 1992. године.

"Жељела сам да га видим осуђеног за оно што је учинио", рекла је она.

Луси Чи, бивша пацијенткиња која је требало да свједочи на Тиндаловом суђењу, рекла је да је његова смрт прије него што су поротници донијели пресуду још један ударац за њу и друге бивше пацијенте.

Пјевачица чека дијете са 30 година старијим композитором

Пјевачица чека дијете са 30 година старијим композитором

"Тако сам разочарана", рекла је Чи.

"Плашила сам се пет година, откако је прича изашла, да никада нећемо видјети правду."

Тиндалов адвокат рекао је да се његов клијент радовао суђењу од хапшења 2019.

"Од самог почетка, др Тиндал је непоколебљиво негирао све оптужбе против њега. Све што је икада желио био је дан на суду, за који је био увјерен да ће се завршити његовим потпуним ослобађањем од кривице", рекао је Левин.

"Сада то неће добити ни он ни његови тужиоци, а то је веома жалосно за све умијешане."

Прилика да зарадите милион: Ако имате надзорну камеру, имате и шансу

Прилика да зарадите милион: Ако имате надзорну камеру, имате и шансу

Левин је рекао да је обавијестио суд и да очекује да ће на сљедећем рочишту у кривичном предмету показати смртовницу.

"ЛА Тимес" је 2018. разоткрио Тиндалову проблематичну историју на клиници у кампусу, гдје је био једини гинеколог са пуним радним временом. Факултет, студенти и бивши студенти били су бијесни што су бројне притужбе на неприкладно додиривање и језиве коментаре умањиване и игнорисане, и предсједник универзитета Ц.Л. Макс Никиас је накнадно смијењен јер су се повјереници УСЦ-а обавезали да реформишу своју организациону културу.

Одштета од 1,1 милијарде долара

Бивши Тиндалови пацијенти су такође засули универзитет тужбама у којима су детаљно описивали искуства која су жене наводно доживјеле на његовом испитном столу. УСЦ је на крају пристао да плати више од 1,1 милијарду долара у нагодби и, након петиције "ЛА Тимес"-а, био је приморан да јавно открије сваку притужбу коју је универзитет примио на понашање љекара.

Након истраге полиције Лос Анђелеса и велике пороте, Тиндал је ухапшен у јуну 2019. Његов случај се споро одвијао. Тек у августу — четири године након што је случај почео — тужиоци су закључили почетно извођење доказа на прелиминарном рочишту и судија је наложио да му се суди.

Трудница у деветом мјесецу трудноће повријеђена у тешком удесу

Трудница у деветом мјесецу трудноће повријеђена у тешком удесу

Други случајеви високог профила су се кретали брже. Гинеколог са УЦЛА Џејмс Хипс, који је оптужен за сексуалне злочине мјесец дана прије Тиндала, осуђен је прошле године у априлу.

Глумцу Денију Мастерсону, оптуженом за силовање 2020. године, годину дана након Тиндала, суђено је два пута - поновљено суђење и осуђујућа пресуда - током Тиндалове прелиминарне расправе.

"Толико сам љута да не могу да говорим"

"Од првог дана смо говорили да је овај тип стар и да се ово мора догодити", рекла је Алисон Роуланд, која је виђала Тиндала на гинеколошким прегледима 1990-их, а касније је добила надокнаду од УСЦ. Иако није била један од 16 пацијената у кривичном предмету, рекла је да сматра да је суђење прилика за правду.

"Толико сам љута да не могу да говорим. Полиција ме је саслушала у јуну 2018. Они су мислили да тада имају довољно за кривично гоњење", додала је.

Џон Менли, један од водећих адвоката у грађанским предметима, рекао је:

"Извукао се са тим. Није провео скоро ниједан дан у затвору. Нанио је неописиву патњу стотинама, ако не и хиљадама, студената на УСЦ... Ја сам не могу да објасним ово својим клијентима."

Млади фудбалер у болници сазнао да му је жена настрадала у несрећи

Млади фудбалер у болници сазнао да му је жена настрадала у несрећи

Kао одговор на критике о темпу кривичног гоњења, канцеларија окружног тужиоца је рекла да тужиоци са жртвама диеле "дубоко разочарење и фрустрацију".

"Нажалост, наш систем се често креће спорим темпом, посебно када су судови били приморани да се зауставе током глобалне пандемије без преседана. Ништа од овога неће промијенити невјероватну штету коју су жртве претрпјеле. Наше мисли су са њима у овом тешком времену", наводи се у саопштењу портпаролке

УСЦ је одбио да да коментар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.