Maksim Oreškin

"Globalna glad do kraja godine, a krivac je Amerika"

  • Извор: СРНА
  • 19.05.2022. 15:25

Pomoćnik predsjednika Rusije Maksim Oreškin predviđa početak globalne gladi krajem ove godine, a kao glavnog krivca navodi SAD i njihovo štampanje velikih količina novca tokom pandemije kovida 19.

"Važno je da u uslovima globalne gladi, koja će se desiti do kraja godine u svijetu, Rusija ne nastrada i da u potpunosti bude obezbijeđena hranom", ističe Oreškin.

Glavni razlog globalne gladi, prema njegovom mišljenju, biće rast cijena pšenice na svjetskom tržištu, što je posljedica neodgovorne monetarne politike SAD.

"To što sada SAD pokušavaju da naprave sa Ukrajinom - da izvezu zalihe pšenice koje postoje u Ukrajini u svoju korist - još jedan je korak koji osuđuje Ukrajinu na ozbiljne humanitarne probleme, a svijet na velike probleme sa glađu", smatra Oreškin.

Oko 60 odsto rasta cijena pšenice, po ocjeni pomoćnika ruskog predsjednika, posljedica je štampanja dolara tokom pandemije.

"(Predsjednik Rusije) Vladimir Putin razumije da ti problemi mogu dotaći Rusiju. Rusija se još od kraja prošle godine aktivno sprema za globalnu glad", otrkiva Oreškin.

Rusija proizvodi dovoljno pšenice za svoje potrebe i većinu prehrambenih proizvoda, prenosi "Sputnjik".

Тагови: