ATV

Njemačka

Godinama brinula o sinu invalidu (17), pa iz očaja odlučila da ubije i njega i sebe: Ona je preživjela

  • Izvor: Telegraf
  • 01.06.2023. 17:42

Kako kazniti majku koja godinama brine o svom mentalno i fizički hendikepiranom sinu, a zatim ga ubije iz čistog očaja?

Okružni sud u Hildeshajmu u Njemačkoj u srijedu je dao odgovor na ovo pitanje: osudio je majku Ursulu C. (53) na 3,5 godine zatvora zbog ubistva njenog mentalno i fizički invalidnog sina Jonasa (17).

"Bili ste na izmaku snaga, zato se i dogodila ova katastrofa", rekao je u obrazloženju presude predsjedavajući sudija Rajner de Lip, dok je Ursula brisala suze sa lica.

"Mislim da tražite mene": Predao se serijski ubica i silovatelj

Njen sin Jonas je rođen sa rijetkim genetskim defektom: patio je od Prader-Vili sindroma, ili skraćeno PVS. Bolest se kasnije kod njega manifestovala, između ostalog, kroz slabost mišića, nevoljne pokrete (tzv. tikove), kompulzivne rituale i halucinacije.

Majka je snosila najveći teret brige

Dok je otac zarađivao za hljeb, glavni teret brige o Jonasu ležao je na majci. Dug posao sa punim radnim vremenom koji je od nje zahtijevao sve. Prema sudu, samo tuširanje njenog sina moglo bi da potraje i do dva sata. Njeno jedino slobodno vrijeme bilo je pet minuta dok se Jonas mirno ljuljao na igralištu.

Na kraju, Ursula C. je bila preopterećena zadatkom. Postala je depresivna, loše spavala, razvila joj se psihosomatska tegoba. Ljekar joj je prepisao sedative. Smejstiti njenog sina u dom bilo je tek kada bi postao punoljetan. U januaru 2021. pozvala je broj za hitne slučajeve jer više nije znala šta da radi, nije više mogla.

Kosta K. nije bio žrtva vršnjačkog nasilja,

Kosta K. nije bio žrtva vršnjačkog nasilja, "Ribnikar" ostaje škola

Dana 16. marta 2021. dostigla je tačku preloma. Odlučila je da ubije sina i sebe. Umiješala je preveliku dozu Jonasovog lijeka "kvetiapin" (neuroleptik) u njegov čokoladni puding i progutala ga sa sosom od jabuke.

"Preduzeli su sve mjere predostrožnosti da osiguraju da ne budu pronađeni", rekao je sudija.

Ova 53-godišnjakinja je bila ubijeđena da njen sin bez nje neće moći.

Užas u banjalučkom naselju Starčevica: Pucao sebi u glavu, prevezen u UKC Srpske

Užas u banjalučkom naselju Starčevica: Pucao sebi u glavu, prevezen u UKC Srpske

Ali muž je našao oboje. Ursula C. je jedva preživjela predoziranje, njen sin nije. Poslije toga ona je tupo priznala: "Voljela sam svog sina više od svega". Pretresno veće joj je to oduzelo.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu

Prema mišljenju sudija, otišla je predaleko kada je odlučila da povede sina sa sobom u smrt.

Sudija De Lipe je rekao: "Jonasov život je bio jednako vrijedan kao život 18-godišnjeg maturanta".

Predložene mjere za jačanje bezbjednosti u školama u Srpskoj

Predložene mjere za jačanje bezbjednosti u školama u Srpskoj

U presudi je, međutim, sud uzeo u obzir smanjenu krivičnu odgovornost zbog bolesti optužene. Tužilaštvo je za ubistvo tražilo tri godine zatvora, a odbrana uslovnu za ubistvo iz nehata.

Na kraju se sudija obratio direktno Ursuli C.: "Do tada si bila dobra majka. Ono što se desilo ne čini te lošom osobom."

Njen muž je i dalje uz nju. Presuda još nije pravosnažna, piše Telegraf.