Ucjena

Grad na Floridi hakerima isplatio 600.000 dolara

  • 24.06.2019. 11:33

Čelnici Rivijera Biča na Floridi odlučili su da hakerima isplate 600 hiljada dolara, kako bi kompjuteri zaposlenih u opštini ponovo proradili. 

Opštinski kompjuteri bili su zaraženi kompjuterskim virusom koji je onesposobio i-mejlove i sistem za hitne pozive. 

Nakon konsultacije sa stručnjacima za sajber kriminal, opštinski savjet grada, koji naseljava 35.000 ljudi, izglasao je da se hakerima isplati tražena suma. 

"Oslanjamo se na njihove savjete", izjavila je portparolka opštinskog savjeta Rouz En Braun za agenciju AP. 

Braun je izjavila da nije bilo garancije da će hakeri osposobiti gradske kompjutere nakon što novac bude isplaćen. 

Suma je isplaćena u kriptovaluti, a gradsko osiguranje je pokrilo isplatu. 

Virus je napao gradske kompjutere kada je neko od zaposlenih slučajno kliknuo na lažni dokument koji se nalazio u prilogu i-mejla. Virus je onesposobio i vodene pumpe, a svi čekovi morali da se ispisuju ručno. 

"Sajber-kriminalci uvek žele da izvuku maksimum novca uz minimum napora, zbog toga su tehnološka odjeljenja gradova za njih laka meta", kaže Cezar Čerudo, šef tehnološkog odjeljenja u kompaniji AjOAktiv (IOActive). 

Velike korporacije je teže nasamariti, kaže Čerudo i dodaje da su mnoge firme pojačale digitalnu zaštitu. Za razliku od njih, kaže Čerudo, mreže lokalnih vlasti su mnogo ranjivije. 

Vjeruje se da FBI istražuje incident, ali niko iz ovog biroa nije komentarisao slučaj. 

Tokom 2018. godine, zabilježeno je 1.493 hakerskih napada, a hakeri su došli do 3.6 miliona dolara, izjavili su za agenciju AP u birou.

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.