Pariz

Gradonačelnica odbila da natjera čistače da se vrate na posao

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2023. 22:06

Gradonačelnik Pariza An Idalgo izjavila je da gradski čistači, koji štrajkuju deset dana, imaju pravo da protestuju protiv kontroverzne penzijske reforme i odbila je da im naredi da nastave sa radom.

Zbog štrajka komunalaca na ulicama se nakupilo više od 7.600 tona smeća.

Portparol Vlade Olivije Veran rekao je juče da je Vlada zatražila od An Idalgo da naredi čistačima ulica da prestanu da protestuju protiv penzione reforme i nastave sa radom pošto su tone smeća počele da se gomilaju na gradskim ulicama.

"Paradoks je u tome što vlada zahtijeva od lokalnih vlasti da riješe problem koji su sami stvorili. Želim da vas obavijestim da neću ispuniti vaš zahtjev", navela je ona u otvorenom pismu prefektu objavljenom na Tviteru.

Ona smatra da bi jedini prihvatljivi put naprijed bio pokretanje javnog dijaloga umjesto prisiljavanja radnika u štrajku da nastave sa radom.

Francuski mediji prenijeli su da je šef pariske policije Loran Nunjez najavio da će natjerati čistače ulica da nastave sa radom na čišćenju gradskih ulica uprkos protivljenju gradonačelnika.

Francuski gornji dom je 11. marta podržao nacrt penzione reforme sa 195 prema 112 glasova.

Vlada je danas usvojila zakon o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine bez konačnog glasanja u parlamentu, pozivajući se na član 49.3 Ustava, koji dozvoljava usvajanje zakona bez potrebe za glasanjem u parlamentu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.