ATV

Do izbora

Grčka dobija privremenog premijera

 • Izvor: Anadolija
 • 24.05.2023. 14:16

Grčka predsjednica Katerina Sakelaropoulu imenovala je u srijedu Joanisa Sarmasa, predsjednika Revizorskog suda za privremenog premijera u skladu s ustavom, nakon neuspjeha stranke Nova demokratija, koja je osvojila većinu u parlamentu na opštim izborima u nedjelju da formira vladu, objavili su lokalni mediji.

"Predsjednica Grčke imenovala je Sarmasa nakon sastanka sa liderima pet glavnih političkih stranaka u parlamentu", objavio je javni emiter ERT.

Sarmas (66) se zahvalio i rekao da je njegova ustavna obaveza preuzeti tu funkciju i kao i njegova dužnost kao građanina.

Sarmas je predsjednik Revizorskog suda od novembra 2019. godine i ostaće privremeni premijer do opštih izbora, koji su zakazani za posljednju sedmicu juna ili prvu sedmicu jula.

Micotakis proglasio pobjedu: Imamo mandat za snažnu vladu

Micotakis proglasio pobjedu: Imamo mandat za snažnu vladu

Nova demokratija osvojila je na izborima 40,79 odsto glasova, dvostruko više od 20,07 odsto od glavne opozicione stranke Siriza. Treći je socijalistički PASOK sa 11,46 posto, a slijedi ga Komunistička partija Grčke sa 7,23 odsto. Krajnje desničarska, populistička partija Grčko rješenje zauzela je peto mjesto sa 4,45 odsto glasova.

Međutim, bivši premijer Kirijakos Micotakis vratio je mandat u ponedjeljak, navodeći da želi nove izbore da njegova Nova demokratija formira jednostranačku vladu.

U utorak su Aleksis Cipras,, lider Sirize, i Nikos Androulakis, lider socijaldemokratske stranke PASOK odbili mandate, navodeći kao razlog nemogućnost formiranja koalicione vlade.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_