Grčka: Preminula najstarija žrtva holokausta u 96. godini

  • 02.12.2020. 07:00

Najstarija preživjela žrtva Holokausta Ester Koen preminula je u 96. godini, saopšteno je danas.

Sa 17 godina, Koen je prebačena u koncentracioni logor u Aušvicu, zajedno sa Jevrejima Romaniotima, iz grada Janjina u sjevernoj Grčkoj, nakon što su ih nacisti uhvatili na glavnom trgu 25. marta 1944. godine, prenijela je agencija ANA.

Posljednji put je vidjela roditelje i braću i sestre na kapijama Aušvica.

Njen sastanak sa njemačkim predsjednikom Joakimom Gaukom je bio njen najemotivniji javni nastup, kada je predsjednik posjetio sinagogu u Janjini u martu 2014. godine.

On je zagrlio Koen u suzama i izvinio joj se zbog zverstava koje su nacisti radili Jevrejima, a ona mu je rekla da "nakon što mi umremo, ljudi moraju da shvate da čovjek ne treba da bude nehuman", dok se njihova zajednička fotografija našla na naslovnicama brojnih svetskih medija.

Jevrejska zajednica u Janjini je imala dugu i bogatu kulturnu istoriju, a o tome svijedoči sinagoga koja se nalazi u tom grčkom gradu još od devetog vijeka. Ester Koen će biti sahranjena u četvrtak.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.