Kirijakos Micotakis

Grčka zaprijetila Albaniji: Nećemo da trpimo

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2023. 17:04

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će hapšenje predstavnika grčke nacionalne manjine u Albaniji uticati na pristupanje te zemlje Evropskoj uniji.

Albanska policija uhapsila je dva dana prije lokalnih izbora kandidata za gradonačelnika grada Himara Dionisisa Fredija Belerisa, koji je Grk po nacionalnosti, pod optužbom za kupovinu glasova.

Grčka je te optužbe nazvala neosnovanim i saopštila da Albanija ne ide evropskim putem.

Tirana je, sa druge strane, zatražila od Grčke da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja i sudske procese.

Micotakis je rekao da je bio prvi grčki premijer koji je posjetio opštinu Himara i tamo je obećao da će Grčka uvijek pomagati grčkoj nacionalnoj manjini u Albaniji.

"Savršeno jasno sam stavio do znanja albanskom premijeru da po ovom pitanju ne prihvatamo odstupanje ni od vladavine prava ni od evropskog puta, koji zahtijevaju uvažavanje prava manjina. Da kažem jasnije - Albanija treba dobro da zna da će, ako se takva politika nastavi, to uticati na naše bilateralne odnose i put Albanije ka Evropi", rekao je Micotakis.

On je rekao da neće da trpi ovakvo ponašanje prema manjini 48 sati prije izbora i izrazio nadu da će taj problem biti brzo riješen, prenijeli su grčki mediji.

Albanski ministar spoljnih poslova Olta Džaka rekla je da je ne može da vjeruje da Atina osporava sudske odluke u Albaniji i da postoje jaki dokazi da je Fredi Beleri uhvaćen u kriminalnoj aktivnosti protiv slobode izbora, prenosi "Sputnjik". 

Pratite nas i putem Vibera

Тагови: