SAD

Gužva na listi republikanaca – trku zakomplikovao Trampov potpredsjednik Majk Pens

  • Извор: РТС
  • 06.06.2023. 11:24

Lista republikanaca koji će na unutarstranačkim izborima pokušati da dobiju status predsjedničkog kandidata sve je duža, pošto je u ponedjeljak dokumenta za kandidaturu predao i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, čime je i formalno postao rival bivšem predsjedniku i saradniku Donaldu Trampu.

Majk Pens je kandidaturu ozvaničio predajom dokumenata Federalnoj izbornoj komisiji, a kampanju će formalno započeti u srijedu objavljivanjem promotivnog video-snimka i skupom u Demojnu, u Ajovi, na 64. rođendan.

Pens se objavom kandidature pridružio velikom broju republikanskih kandidata – pored Donalda Trampa, podršku na unutarstranačkim izborima tražiće guverner Floride Ron Desantis, bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramasvami, bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson i konzervativni radio-voditelj Lari Elder.

Hilari Klinton: Pobjeda Trampa na izborima biće

Hilari Klinton: Pobjeda Trampa na izborima biće "kraj Ukrajine"!

Očekuje se da će bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi objaviti kandidaturu danas, a guverner Sjeverne Dakote Dag Burgam u srijedu.

Rezultati isitraživanja javnog mnjenja među republikancima pokazuju da Donald Tramp vodi u ranoj trci za nominaciju. Ron Desantis je drugi na listi po popularnosti među glasačima, ali bi Pensova kandidatura mogla da zakomplikuje trku.

Potpredsjednik koji je "veoma razočarao" Trampa

Majk Pens je bio potpredsjednik SAD od 2017. do 2021. godine. Prije nego što ga je Donald Tramp izabrao za potpredsjedničkog kandidata, bio je kongresmen i guverner Indijane.

Šamar Donaldu Trampu: Mask podržao Desantisa

Šamar Donaldu Trampu: Mask podržao Desantisa

Na funkciji potpredsjednika, Pens je bio je lojalan Trampov saradnik i zamjenik. Bez rezerve je hvalio uspjehe Trampove administracije.

Predsjedavao je radnoj grupi Bijele kuće za kovid 19, koja je koordinirala odgovor američke administracije na pandemiju koronavirusa i postavila temelje za distribuciju vakcina.

Putevi bliskih saradnika naglo su se razišli kada su Trampove pristalice 6. januara 2021. godine nasilno upale u zgradu Kongresa na Kapitol hilu, podstaknute tvrdnjama bivšeg predsjednika da su izbori, na kojima je izgubio od demokrate Džozefa Bajdena, pokradeni.

Tramp je vršio pritisak na Pensa da, u ceremonijalnoj ulozi potpredsjednika koji predvodi Kongres u prebrojavanju elektorskih glasova, poništi rezultate izbora u ključnim državama.

Dojučerašnji saradnik se tada distancirao od Trampa. Odbio je da ga podrži u namjeri da poništi rezultate izbora, zbog čega su bijesne Trampove pristalice uzvikivale "objesite Majka Pensa".

Drama na nebu i tragičan kraj: Ćerka i unuka Trampovog donatora poginule u padu aviona

Drama na nebu i tragičan kraj: Ćerka i unuka Trampovog donatora poginule u padu aviona

Pens je sa saradnicima i porodicom morao da se krije. Trampove poteze je nazvao opasnim i optužio ga je da je ohrabrio demonstrante, stavljajući mnoge građane, ali i njega i njegovu porodicu, u opasnost.

"Predsjednik Tramp je pogriješio. Nisam imao pravo da poništim izbore", ponavljao je Pens, dok je Tramp isticao da ga je potpredsjednik "veoma razočarao" na dan kada su rezultati potvrđeni.

Pens je u aprilu svjedočio u istrazi specijalnog tužioca, što je bio prvi put u modernoj istoriji SAD da je potpredsjednik bio primoran da svjedoči o predsjedniku kojem je služio. Detalje svojih razgovora i saradnje sa Trampom objavio je i u autobiografiji "Pomozi mi, Bože".

Tramp proglašen krivim za polno uznemiravanje

Tramp proglašen krivim za polno uznemiravanje

Iako nije ostao u dobrim odnosima sa Trampom, ponavljajući da je zemlji potreban novi lider, Pens je više puta rekao da je ponosan na rezultate Trampove administracije u kojoj je učestvovao.

Hrišćanin, konzervativac i republikanac – tim redoslijedom

Republikanci Pensa vide kao pouzdanog konzervativca koji i dalje podržava politiku Trampove administracije, ali bez Trampove ekscentričnosti.

Pens često kaže da sebe smatra "hrišćaninom, konzervativcem i republikancem – tim redoslijedom".

Snažan je protivnik prava na abortus i podržava zabranu na nacionalnom nivou, a protivi se i pravima transrodnih osoba. Zalaže za promjene programa za zdravstveno osiguranje.

Kerol otkrila zašto nije odmah prijavila Trampa za silovanje

Kerol otkrila zašto nije odmah prijavila Trampa za silovanje

Pens smatra da bi SAD trebalo da daju veću podršku Ukrajini, zbog čega je kritikovao stranačke kolege koje nisu spremne oštrije da se suprotstave Vladimiru Putinu i Rusiji.

Bivši potpredsjednik se mjesecima pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se održavaju prvi unutarstranački izbori – Ajovi, Južnoj Karolini i Nju Hempširu. Posećivao je i crkve, držao govore i sastajao se sa donatorima.

Unutarstranačka izborna trka za republikanskog predsjedničkog kandidata počinje u februaru naredne godine, a mnogi kandidati su već u kampanji.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.