"На неодређено вријеме"

Хаос у односима: Мексико затвара амбасаду у Еквадору!

  • 07.04.2024. 16:44

Амбасада Мексика, која је раније најавила суспензију дипломатских односа са Еквадором, саопштила је на Иксу да ће "бити затворена на неодређено вријеме" и да ће цјелокупно особље бити уклоњено због ситуације са еквадорским властима које су упале у амбасаду у Киту и ухапсиле бившег предсједника те земље Хорхеа Давида Гласа.

"Амбасада Мексика (у Еквадору) биће затворена на неодређено вријеме, као и конзуларне службе", наводи се у саопштењу на страници мексичке амбасаде у Еквадору на Иксу.


Мексичка министарка спољних послова Алисија Барсена рекла је да координира повратак свог дипломатског особља акредитованог у Еквадору и њихових породица.

"По наређењу мексичког предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, координирамо повратак свог дипломатског особља акредитованог у Еквадору, заједно са њиховим породицама. Група од 18 људи ће отпутовати 7. априла комерцијалним летом од Еквадора до Мексико Ситија", прецизирала је она.

Барсена је раније изјавила да ће мексичка влада апеловати на Међународни суд правде да осуди поступке еквадорских власти након полицијског напада на дипломатско представништво у Киту, у којем је повријеђено дипломатско особље.

У ноћи 6. априла еквадорска полиција је насилно ушла у мексичку амбасаду у Киту и одвела бившег потпредсједника Еквадора Хорхеа Гласа, осуђеног за корупцију. Глас се у дипломатском представништву крио од децембра прошле године, а Мексико му је претходно услишио захтјев за политички азил.

Еспинела је два пута осуђиван због оптужби за корупцију у својој земљи и у амбасади Мексика боравио је од краја прошле године. Еквадор је тражио дозволу Мексика да ухапси политичара, али безуспјешно. Глас инсистира да је био подвргнут политичком прогону, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм