На око четири секунде од удара

Хути замало погодили амерички ратни брод, спасла их “задња линија одбране”

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 03.02.2024. 20:42

Аналитичар Карл Шустер, бивши капетан америчке морнарице, рекао је да је пројектил, који је путовао брзином од око 965 km/h вјероватно био на око четири секунде од удара у амерички ратни брод

Америчка војска у сукобу с Хутима по први пут је употребила моћни напредни систем наоружања назван “посљедња линија обране” Phalanx Close-In Weapon System (CIWS).

Кориштен је за уништавање крстареће ракете коју су Хути испалили у Црвеном мору ове седмице, а стигла је до 1,6 километара од америчког брода, објавио је Си-ен-ен.

Аутоматизовани систем се налази на разарачу USS Гравели и може да испали до 4.500 метака калибра 20 милиметара у минути, гађајући пројектиле или друге мете са изузетно мале удаљености.

Борељ: Министри се нису сагласили о повећању средстава за мировни фонд и војној помоћи Укарјини

Борељ: Министри се нису сагласили о повећању средстава за мировни фонд и војној помоћи Укарјини

„Оружани систем Фаланкс је брзо, компјутерски и радарски вођено оружје које може поразити противбродске пројектиле и друге блиске пријетње на копну и на мору“, наводи произвођач Рејтеон.

Амерички ратни бродови осујетили су на десетке ракетних напада користећи одбрану већег домета, вјероватно ракете стандард СМ-2, стандард СМ-6 и ивловд си спароу, кажу аналитичари. Те одбрамбене ракете уништавају циљеве на удаљеностима од око 12 километара или више. Зашто су овом случају заказали, није познато.

Том Карако, директор пројекта обране од пројектила у Центру за стратешке и међународне студије рекао је да је “забрињавајуће” што се пројектил који су испалили Хути толико приближио америчком ратном броду.

Радници ''Поште Србије'' пуштени на слободу, новац им одузет

Радници ''Поште Србије'' пуштени на слободу, новац им одузет

Аналитичар Карл Шустер, бивши капетан америчке морнарице, рекао је да је пројектил, који је путовао брзином од око 965 km/h вјероватно био на око четири секунде од удара у амерички ратни брод. Уништен је за двије до три секунде рафалном паљбом.

„Пројектили не испаравају када су уништени, настаје на хиљаде фрагмената и дијелова оквира пројектила“, рекао је Шустер упозоравајући на могућност да брод оштете крхотине.

„Добра вијест је да лакши дијелови брзо успоравају, али велики комади могу летјети до 500 метара“, додао је он.

Што је пројектил ближе броду када је уништен, већа је опасност за пловило јер већи комади могу пробити неоклопљене дијелове трупа. У конкретном случају око два одсто дијелова крстареће ракете крхотина могло је доспјети до брода. Да се радило о ракети која путује већом брзином, до 70 одсто крхотина вјероватно би погодило ратни брод након уништења Фаланксом.

Не престају реакције на говор O'Брајена

Не престају реакције на говор O'Брајена

Фаланкс је важно оружје за америчку морнарицу. Од свог увођења 1980. године инсталиран је на свим бродовима америчке морнарице, а користе га и најмање 24 америчка савезника.

Хути, које подржава Иран, и даље нападају комерцијалне бродове и ратне бродове у водама око њихове базе у Јемену, тврдећи да је то одмазда Израелу за рат у Гази, јавља Си-ен-ен.

Други амерички разарач, USS Карни, оборио је надолазеће противбродске пројектиле и беспилотне летјелице, а у четвртак су америчке снаге обориле дрон изнад Аденског залива и уништиле површински дрон у Црвеном мору.

Предсједник САД Џо Бајден рекао је да сматра да је Иран одговоран за напад дроновима. Постоје знакови да је Иран забринут да Хути иду предалеко у нападима на америчке интересе, пријетећи да поремете глобалну економију и значајно повећавајући ризик од директног сукоба. Али, питање је хоће ли Иран битно промијенити своју тактику, пише Вечерњи лист.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина