Gađanje osmatračkog aviona

Incident koji je mogao dovesti do sukoba NATO i Rusije

  • Извор: Блиц
  • 14.09.2023. 12:55

Pilot borbenog aviona SU-27 ispalio je dvije rakete na osmatrački avion RC-135 rivet džoint 29. septembra prošle godine, pri čemu je prvi projektil promašio britanski avion, dok je Rusija tvrdila da je došlo do kvara.

U to vrijeme, britanski ministar odbrane Ben Volas priznao je incident, rekavši parlamentu da su dva ruska aviona „neoprezno“ došla na pet metara od britanskog aviona – sa posadom do 30 – a jedan je „ispustio projektil u blizini“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu okrivio je „tehnički kvar“, a Volas je, nakon što je razgovarao sa drugim ruskim zvaničnicima odbrane, prihvatio objašnjenje i podvukao crtu ispod incidenta.

Otvoren novi front u ratu: Bitka je počela

Otvoren novi front u ratu: Bitka je počela

Ali sada su tri visoka zapadna odbrambena izvora sa saznanjima o incidentu rekla za Bi-Bi-Si da ruske komunikacije koje je presreo izviđački avion britanske avijacije pokazuju da je jedan od ruskih pilota mislio da je dobio dozvolu da gađa britansku letjelicu.

To je bilo nakon što je dobio dvosmislenu komandu sa ruske zemaljske stanice, rekli su izvori.

Mladić zaspao pa pao sa četvrtog sprata - teško povrijeđen!

Mladić zaspao pa pao sa četvrtog sprata - teško povrijeđen!

Drugi ruski pilot je mislio suprotno i opsovao je svog druga kada je ispalio svoju prvu raketu koja se opasno približila izviđačkom avionu RAF-a.

Da je ruska raketa oborila "river džoint" sa neba iznad Crnog mora, Velika Britanija i njeni saveznici iz NATO-a bi možda bili primorani na rat.

Amerika je ozbiljno zabrinuta?

Amerika je ozbiljno zabrinuta?

Prema članu 5 osnivačkog ugovora NATO-a, zemlje članice su saglasne da se oružani napad na jednog ili više njih „smatra napadom na sve njih“.

(Blic)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: