U nuklearnom postrojenju Fordo

Iran ispunio prijetnju, počeli da ubrizgava uranijum u centrifuge

  • 06.11.2019.11:45

Iran je počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

U izvještaju se navodi da je lubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počela uz prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama 2015. godine.

Ovaj potez juče je najavio iranski predsjednik Hasan Rohani koji je poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

Iran je u ponedjeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.