Poginulo šest osoba

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kabulu

  • Извор: Танјуг
  • 06.09.2022. 07:39

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u blizini ruske ambasade u Kabulu, saopštila je ta militantna grupa na svom kanalu na Telegramu.

Prema navodima ruskog Ministarstva inostranih poslova i avganistanskih zvaničnika, među šest osoba koje su poginule kada je bombaš-samoubica aktivirao eksplozivnu napravu, je dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije u Kabulu, dok je 10 osoba povrijeđeno, prenio je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da među žrtvama ima i avganistanskih civila, prenose RIA Novosti.

Ministarstvo je navelo da je juče u Kabulu, u neposredoj blizini ulaza u konzularno odjeljenje ruske ambasade u Kabulu, nepoznati militant aktivirao eksplozivnu napravu.

Usljed napada, poginulo je dvoje zaposlenih u diplomatskoj misiji, a žrtava ima i među avganistanskim civilima, dodalo je ministarstvo.

Ambasada je u bliskom kontaktu sa avganistanskim bezbjednosnim službama, koje sprovode istragu.

Za sada nije objavljen identitet ruskih žrtava.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da je riječ o terorističkom napadu.

- Snažno osuđujemo takve terorističke akte - poručio je Peskov.

Avganistanska policija saopštila je da je bombaš-samoubica aktivirao eksplozive kod ulaza u rusku ambasadu, ali da su ga naoružani čuvari ubili dok se približavao kapiji.

Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje su zadržale ambasadu u Avganistanu, nakon što su prije godinu dana talibani preuzeli vlast.

Iako Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu ona pregovara sa avganistanskim zvaničnicima o ugovoru za snabdjevanje benzinom i drugom robom.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина