Švajcarska

Istraga završena: Čitava porodica izvršila samoubistvo

  • 21.03.2023. 22:22

U Švajcarskoj je četvoro članova porodice teoretičara zavjere koji su vjerovali da je svijet loše mjesto umrlo u martu prošle godine nakon što su se bacili sa sedmog sprata zgrade.

Istražitelji su zaključili slučaj i obavijestili javnost da su odrasle osobe iz porodice planirale kolektivno samoubistvo, piše BBC. Porodica se prije dvije godine iz Francuske bila preselila u Švajcarsku.

S balkona stana pali su 8-godišnja djevojčica, 15-godišnji dječak, otac, majka i majčina sestra. 

Majka i njena sestra bile teoretičarka zavjere

Dječak je bio u komi, ali se sada oporavio od teških povreda. Istražitelji kažu da se ne sjeća kobnog dana. Forenzički dokazi nisu otkrili nikakve znakove borbe prije smrti, a autopsije nisu pokazale tragove opojnih sredstava u organizmu.

Nakon godinu dana istrage švajcarske vlasti sada kažu da su majka porodice i njena sestra bile teoretičarke zavjere i da su se pripremale za apokalipsu.

Nakon smrti policija je vidjela da je njihov stan pun hrane, lijekova i higijenskog materijala, brižljivo uskladištenih i organizovanih. Porodica je rijetko izlazila, a djeca su se školovala kod kuće.

Dvije sestre su imale duboko ukorijenjenu sumnju prema vladi i lokalnim vlastima i odgajale su djecu da vjeruju da je svijet neprijateljsko i loše mjesto. Pandemija covida i ruska invazija na Ukrajinu samo su ojačale njihovo uvjerenje.

Planirali kolektivno samoubistvo

Pretrage stana i elektroničkih uređaja otkrile su da je kolektivno samoubistvo pomno planirano. Istražitelji tvrde da su to i uvježbavali.

Odrasli su očito čekali pravi trenutak da odu u svijet za koji su vjerovali da će biti bolji, daleko od onoga kojeg su se bojali, stoji u policijskom izvještaju. Čini se da je posjeta policije iz Montreuxa bio pokretač odluke porodice da počini samoubistvo.

Svratili su to jutro da podsjete oca da ode na sastanak s lokalnim obrazovnim vlastima kako bi razgovarali o školovanju svog sina kod kuće nakon što nije odgovorio na nekoliko pisama.

Nisu pustili policiju unutra, a nakon nekoliko minuta su bili mrtvi. Danas su švajcarske vlasti zamolile javnost i novinare da poštuju privatnost preživjelog dječaka, piše BBC.