Одржана сједница

Италија британској беби даје држављанство како би спријечила да је скину са апарата

  • Извор: РТС
  • 06.11.2023. 22:38

Италијанска влада дала је држављанство тешко болесној дјевојчици из Велике Британије како би спријечила љекаре да је скину са апарата за одржавање живота и омогућила наставак њеног лијечења у Италији.

Осмомјесечна Инди Грегори болује од ријетке митохондријалне болести, због чега њене ћелије не производе довољно енергије. Болница у Нотингему, у централној Енглеској, саопштила је да нема смисла наставити њено лијечење, преноси Ројтерс.

Високи суд Енглеске се сагласио са овом процјеном и прошлог мјесеца донио је одлуку да беба буде искључена са апарата за одржавање живота, а прошле недјеље одбио је захтјев њених родитеља да им се дозволи да дјевојчицу пребаце у Ватиканску дјечју болницу у Риму.

Влада италијанске премијерке Ђорђе Мелони данас је одржала хитну сједницу са једином тачком дневног реда, како би се беби додијелило италијанско држављанство.

"Кажу да нема много наде за малу Инди, али до краја ћу учинити све што могу да одбраним њен живот. И да одбраним право њене маме и тате да учине све што могу за њу", написала је Мелонијева на Твитеру.

Родитељи ће моћи да се обрате италијанском конзулату у Британији и затраже да она буде пребачена у Италију, рекао је извор из италијанске владе Ројтерсу, напомињући да Британија нема обавезу да удовољи захтјеву.

Након састанка, италијанска влада је саопштила да ће помоћи у покривању трошкова лијечења у болници Бамбино Гесу, здравственој установи коју води Ватикан у близини Цркве Светог Петра.

"Чак и ако трансфер у Италију укључује одређени ризик, једина алтернатива која нам је понуђена у Великој Британији је да пристанемо на Индину смрт. Ни ми, ни Инди немамо шта да изгубимо", рекао је отац болесне дјевојчице.

Ројтерс подсјећа да је 2018. године британски суд одбацио захтјев родитеља тешко болесног двадесеттромјесечног малишана Алфија Еванса да га пребаце у Бамбино Гесу. Малишан је преминуо неколико дана након што је искључен са апарата.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм