"Raspoloženje depresivno"

Italija spriječila iskrcavanje migranta koji su stigli na njenu obalu

  • Извор: Кликс
  • 06.11.2022. 15:16

Nova ekstremno desna vlada u Italiji spriječila je 35 muškaraca da napuste brod sa migrantima koji je dvije sedmice tražio pristup italijanskoj luci.

Maloljetnicima i osobama sa zdravstvenim problemima dopušteno je iskrcavanje na Siciliji.

Humanity 1 bio je jedan od četiri broda s migrantima koji su čekali dozvolu za pristajanje u Italiji. Nova italijanska premijerka Đorđa Meloni obećala je da će se obračunati s migrantima koji putuju Mediteranom iz Sjeverne Afrike.

Italija je jedna od glavnih ulaznih tačaka u Evropu i od početka godine 85.000 migranata stiglo je brodovima, prema podacima UN-a. Mnogi migranti isplovljavaju u malim čamcima, a tokom putovanja spasavaju ih brodovi humanitarnih organizacija.

Ukupno 144 osobe dobile su dozvolu za iskrcavanje sa broda Humanity 1, koji plovi pod njemačkom zastavom, u nedjelju ujutro.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi rekao je da će oni koji se ne "kvalifikuju" kao ranjivi morati napustiti italijanske vode i da bi se za njih trebala pobrinuti "država pod čijom su zastavom plovili".

Dobrotvorna organizacija koja je vlasnik broda rekla je da je raspoloženje među migrantima izuzetno depresivno. Sprečavanje ljudi kojima je potrebna pomoć da se iskrcaju suprotno je međunarodnom pravu, kazali su.

Тагови: