Tokom nereda

Iz zatvora u Sudanu pobjegao osumnjičenik za ratne zločine

  • Извор: Аваз
  • 26.04.2023. 09:52

Bivši sudanski političar koji je optužen za zločine protiv čovječnosti rekao da on i drugi bivši zvaničnici više nisu u zatvoru.

Ahmad Harun je bio među onima koji se nalaze u zatvoru Kober u glavnom gradu Kartumu i koji se suočavaju s optužbama Međunarodnog krivičnog suda.

Zvaničnici napustili zatvor

Ranije ove sedmice pojavili su se izvještaji o bijegu iz zatvora u Koberu, gdje su Ahmad Harun i bivši predsjednik zemlje Omr al-Bashir služili kaznu.

Prvo pili, pa se posvađali: Žena zabila mužu nož u grudi!

Prvo pili, pa se posvađali: Žena zabila mužu nož u grudi!

Harun je u utorak potvrdio u izjavi emitovanoj na sudanskoj televiziji Tayba da su on i drugi bivši zvaničnici napustili zatvor, ali da će biti spreman da se pojavi pred pravosuđem kad ono bude u funkciji.

Negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret

Harun je također ranije negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret te je rekao da nije poticao na nasilje nad civilima u Darfuru.

Uhapšen je 2019. godine nakon puča koji je svrgnuo Bashira. Od tada je zemlja bila suočena s nekoliko pokušaja državnog udara.

Poseban mentalitet Japanaca: Uradili ono što Amerikanci nikada ne bi

Poseban mentalitet Japanaca: Uradili ono što Amerikanci nikada ne bi

Podsjetimo, prekid vatre između sudanske vojske i rivalske paravojne formacije još traje. Međutim, postoje sumnje u opredjeljenje obje strane za trajni mir.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови: