ATV

Tokom nereda

Iz zatvora u Sudanu pobjegao osumnjičenik za ratne zločine

 • Izvor: Avaz
 • 26.04.2023. 09:52

Bivši sudanski političar koji je optužen za zločine protiv čovječnosti rekao da on i drugi bivši zvaničnici više nisu u zatvoru.

Ahmad Harun je bio među onima koji se nalaze u zatvoru Kober u glavnom gradu Kartumu i koji se suočavaju s optužbama Međunarodnog krivičnog suda.

Zvaničnici napustili zatvor

Ranije ove sedmice pojavili su se izvještaji o bijegu iz zatvora u Koberu, gdje su Ahmad Harun i bivši predsjednik zemlje Omr al-Bashir služili kaznu.

Prvo pili, pa se posvađali: Žena zabila mužu nož u grudi!

Prvo pili, pa se posvađali: Žena zabila mužu nož u grudi!

Harun je u utorak potvrdio u izjavi emitovanoj na sudanskoj televiziji Tayba da su on i drugi bivši zvaničnici napustili zatvor, ali da će biti spreman da se pojavi pred pravosuđem kad ono bude u funkciji.

Negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret

Harun je također ranije negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret te je rekao da nije poticao na nasilje nad civilima u Darfuru.

Uhapšen je 2019. godine nakon puča koji je svrgnuo Bashira. Od tada je zemlja bila suočena s nekoliko pokušaja državnog udara.

Poseban mentalitet Japanaca: Uradili ono što Amerikanci nikada ne bi

Poseban mentalitet Japanaca: Uradili ono što Amerikanci nikada ne bi

Podsjetimo, prekid vatre između sudanske vojske i rivalske paravojne formacije još traje. Međutim, postoje sumnje u opredjeljenje obje strane za trajni mir.

Pratite nas i putem Vibera

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.