Ubijen komandant

Izrael bombardovao mete "Islamskog džihada" u Gazi

  • 05.08.2022. 19:18

Izraelske snage bombardovale su mete u Gazi povezane sa palestinskom pokretom "Islamski džihad", a u napadu je ubijen komandant.

Zvaničnik "Islamskog džihada" rekao je da je Tajser al-Džabari, viši komandant pokreta, ubijen u napadima. Grupa je najavila odmazdu, uključujući napad na Tel Aviv.

Izrael je nakon toga zatvorio sve prelaze u Gazi i neke obližnje puteve zbog straha od osvetničkih napada grupe, koja ima uporište u Gazi.

U izjavi koju je prenijela televizija Al majadin vođa grupe Zijad al-Nahala rekao je da će uslijediti odmazda.

- U ovoj bici nema crvenih linija i Tel Aviv će pasti pod raketama otpora, kao i svi drugi izraelski gradovi - rekao je on.

Lokalni medicinski izvori rekli su da je najmanje sedam ljudi, među njima petogodišnje dijete, ubijeno, a 40 je ranjeno u ovim napadima.

- Izraelska vojska trenutno dejstvuje po Pojasu Gaze -  saopštila je vojska.

Napadi su uslijedili nakon što je Izrael uhapsio Basama al-Sadija, višeg lidera "Islamskog džihada", tokom racije u Dženinu na Zapadnoj obali početkom sedmice.

Gaza, uzak pojas zemlje u kome živi oko 2,3 miliona ljudi na površini od 365 kvadratnih kilometara, tačka je stalnog sukoba od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad ovim područjem 2007. godine.