"Нећемо заборавити, нити опростити"

Израел предсједника Бразила прогласио за персону нон грата

 • 19.02.2024. 13:31

Шеф израелске дипломатије Израел Кац изјавио је данас да предсједник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва није добродошао у Израел све док не повуче своју изјаву у којој је израелску војну операцију против палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе упоредио са нацистичким геноцидом.

"Нећемо заборавити, нити опростити. То је озбиљан антисемитски напад. У моје и у име грађана Израела реците предсједнику Лули да је персона нон грата у Израелу док своју изјаву не повуче", рекао је Кац бразилском амбасадору, наводи се у саопштењу канцеларије шефа израелске дипломатије.

Израел је Лулу оптужио да тривијализује Холокауст и вријеђа Јевреје, а Кац је због тога позвао бразилског амбасадора и уложио му протест, подсјећа Ројтерс.

Лула је на самиту Афричке уније рекао да се "оно што се дешава у Појасу Газе са палестинским народом није десило ни у једном другом моменту у историји", али је онда додао: "Уствари, десило се: када је Хитлер ријешио да убија Јевреје".

Коментаришући Лулину изјаву, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је рекао да је предсједник Бразила прешао црвену линију.

"Ријечи предсједника Бразила су срамотне и алармирајуће. Овдје се ради о тривијализовању Холокауста и покушају да се нашкоди јеврејском народу и праву Израела да се брани", рекао је Нетанијаху, пренио је "Тајмс оф Израел".

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?