"Нећемо заборавити, нити опростити"

Израел предсједника Бразила прогласио за персону нон грата

  • 19.02.2024. 13:31

Шеф израелске дипломатије Израел Кац изјавио је данас да предсједник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва није добродошао у Израел све док не повуче своју изјаву у којој је израелску војну операцију против палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе упоредио са нацистичким геноцидом.

"Нећемо заборавити, нити опростити. То је озбиљан антисемитски напад. У моје и у име грађана Израела реците предсједнику Лули да је персона нон грата у Израелу док своју изјаву не повуче", рекао је Кац бразилском амбасадору, наводи се у саопштењу канцеларије шефа израелске дипломатије.

Израел је Лулу оптужио да тривијализује Холокауст и вријеђа Јевреје, а Кац је због тога позвао бразилског амбасадора и уложио му протест, подсјећа Ројтерс.

Лула је на самиту Афричке уније рекао да се "оно што се дешава у Појасу Газе са палестинским народом није десило ни у једном другом моменту у историји", али је онда додао: "Уствари, десило се: када је Хитлер ријешио да убија Јевреје".

Коментаришући Лулину изјаву, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је рекао да је предсједник Бразила прешао црвену линију.

"Ријечи предсједника Бразила су срамотне и алармирајуће. Овдје се ради о тривијализовању Холокауста и покушају да се нашкоди јеврејском народу и праву Израела да се брани", рекао је Нетанијаху, пренио је "Тајмс оф Израел".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)