Zabilježen dnevni rast od 65.259 novih zaraza

Izrael ukida kovid potvrde: "Nemaju logike, stvaraju paniku"?

  • Извор: Индекс
  • 19.01.2022. 10:03

Izrael je juče zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju kovid potvrda. Protiv kovid potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar finansija Avigdor Liberman, prenosi Jerusalem Post.

Liberman se juče s premijerom Naftalijem Benetom i ministrom zdravlja Nitzanom Horovitzom obratio javnosti rekavši da će više od 25 miliona kućnih brzih antigenskih testova biti distribuisano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o kovid potvrdama.

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, ima štete ekonomiji i velik doprinos stvaranju panike"

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcionisanju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eliminisali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas", napisao je.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su vakcinisani, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u zadnjih 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mjestu.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su vakcinisani ili već preboljeli virus naglo je porastao.

Ukidanje kovid potvrda bi bila jedna od najdramatičnijih promjena u tome kako se Izrael bori s pandemijom

Zdravstveni službenici i stručnjaci, uključujući glavnog službenika ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da vakcinisanje i oporavak i dalje nude određeni stepen zaštite te da sistem kovid potvrda treba zadržati. Međutim, takođe su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje možda trebalo preispitati.

Ako bi se zelena propusnica ukinula, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom.

Ranije tokom dana Ash je rekao da Izrael još nije vidio vrhunac vala omikrona.

"Vjerujem da će vrhunac nastupiti za sedmicu ili više. Međutim, takođe vidimo da broj hospitalizacija i dalje raste, ali se rast usporava", rekao je za Radio FM103.

(Index)

Тагови: